- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
топінамбур
Чи не найвідомішим в нашій країні коренеплодом є топінамбур. Його можна порівняти з різними, добре знайомими нам, культурами: з соняшником - за зовнішнім виглядом рослин, з редькою - за текстурою, зі спаржею - за смаком, з картоплею - за зовнішнім виглядом плодів і способам приготування.
В Європу топінамбур потрапив з північноамериканського континенту. Колоністи познайомили з ним спочатку Англію, потім Францію. Швидко з'ясувалося, що нова культура невибаглива - росте в будь-яких грунтах і не боїться шкідників. Частково за це топінамбур полюбили селікціонери - зараз виведено кілька сотень сортів цього коренеплоду, серед них і придатні в їжу, і декоративні, і спеціально вирощувані на корм худобі.
Росіян з овочем познайомили німці три століття тому, однак ще зовсім недавно відшукати топінамбур в магазинах і навіть на ринках було не просто.
Він порівняно дорожче інших коренеплодів і гірше зберігається - вже через місяць плоди, і без того не надто привабливі зовні, розм'якшуються і покриваються плямами, стають непридатними в їжу.
Бульби топінамбура нагадують бульби картоплі - зазвичай не найбільші, сірі або коричневі, ненасиченого кольору. Вибираючи топінамбур треба звертати увагу на його щільність - м'якість означає, що овоч уже почав псуватися. На той же вказують і плями (жовтуваті або зеленуваті). А ось шорсткості і нерівності - абсолютно звичайне явище, їх не варто лякатися.
За не найкращим зовнішнім виглядом топінамбура ховається величезне багатство вітамінів і амінокислот.
склад топінамбура
Багатий коренеплід і мінералами: цинком (зміцнює імунну систему, підтримує баланс гормонів), магнієм (нормалізує обмінні процеси в організмі і роботу нервової системи), калієм (покращує постачання мозку киснем, забезпечує скоротливу функцію м'язів). Що міститься в топінамбурі інулін робить цей продукт особливо привабливим для діабетиків.
Інулін - природний аналог інсуліну - сприяє підтримці низького рівня цукру в крові.
Корисні і лікувальні властивості
Овоч корисний для тих, хто страждає гіпертонією - топінамбур сприяє зниженню тиску. Вітаміни та мінерали, що містять в ньому, допоможуть зміцнити імунітет і підвищити здатність організму чинити опір різного роду захворювань.
Відвар топінамбура можна пити для профілактики туберкульозу і навіть під час його лікування - звичайно, він не замінить медичні препарати, але допоможе всім системам організму (в тому числі травної, так чи інакше страждає від таблеток) перенести і подолати хворобу.
Топінамбур надає дуже сприятливий вплив на різні органи травної системи. Він рекомендований до вживання при гастриті, виразках, нудоті. Однак при метеоризмі від коренеплоду краще відмовитися - що містяться в ньому речовини можуть викликати здуття і рясне газоутворення при схильності до таких станів.
Протипоказання стосується тільки сирого овоча, а ось після теплової обробки, яку можна зробити різними способами, топінамбур можна насолоджуватися без обмежень (в розумних кількостях).
Рецепти з топінамбура
Топінамбур можна подавати з густим молочним соусом і яким-небудь м'ясом. Англійці придумали на основі такого поєднання блюдо: коренеплід розрізається на невеликі шматочки, гаситься в маслі на середньому вогні протягом півгодини, потім до нього додають вершки або молочний соус (наприклад, бешамель) і тушкують ще деякий час (до м'якості, тобто готовності) . Таке гарнір подають до яловичини.
Оброблений таким чином топінамбур буде нагадувати вже не спаржу, а скоріше солодка картопля; а якщо рясно присмачити овоч спеціями, то вийде зовсім неповторний і ні з чим не порівнянний смак.
Гурмани можуть відварити топінамбур у вині (саме так часто надходять голландці і французи) або з ним особливо вишукані страви - запекти з трюфелями і рибою.
Пюре з топінамбура можна приготувати і використовувати по-різному. Кращим способом кулінари називають водяну баню - потримати неочищені бульби в друшляку над каструлею до їх розм'якшення, а потім пюрировать. Готове пюре або відразу додати в суп (з грибами і каштанами, наприклад) або овочеву запіканку, або остудити і додати остиглим в тісто для хліба.
Випічка з топінамбуром набуває унікальний смак і аромат, довго не черствіє і містить всі зберігаються в овочі корисні поживні речовини. Можна просто посмажити бульби в маслі, як картоплю.
Топінамбур відмінно гармонує з сухофруктами і горіхами - в Європі і Америці вже давно набули популярності Тарту з начинкою з топінамбура, імбиру, лісового горіха і фініків. Солодкість останніх особливо добре відтіняє солодкість основного інгредієнта.
Ті ж, кому не протипоказаний топінамбур в свіжому вигляді, можуть додати його в салати - потерти і з'єднати з буряком, томатами черрі або морквою.
