- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
помело
- види
- У чому користь і шкода?
- Часто задавані питання
- Грейпфрут або помело?
- Чому помело гіркий?
- У чому користь помело для тих, що худнуть?
- Помело - це гібрид цитрусових?
- Чи можна їсти шедок хворим на цукровий діабет?
- Коли їсти шедок?
- Хімічний склад
- Застосування в косметології
- рецепт №1
- рецепт №2
- рецепт №3
- Як вибрати і зберігати фрукт?
- Помело для схуднення
- висновок
Помело (шедок, Помпеліус) - дієтичний цитрусовий фрукт, «батько» грейпфрута. Батьківщина рослини - Китай і Південно-Східна Азія. Культивується в Індонезії, В'єтнамі, Ізраїлі, Японії, Індії, Тайвані, на островах Каліфорнії і Таїті.
Шкірка плодів, залежно від сорту рослини, має жовтий, помаранчевий, блідо-зелене забарвлення. М'якоть - сухувата, кисло-солодка з гіркотою, червоного, білого, зеленого або жовтого кольору.
Помело - це найбільший фрукт серед всіх цитрусових. Діаметр плода може доходити до 30 сантиметрів, а вага до 2 кілограм.
види
Шедок - вічнозелене дерево з кулястою кроною, висотою до 15 метрів. Листя - великі, квітки поодинокі або в суцвіттях, діаметром 3 - 7 сантиметрів, білі. Плоди - масивні, покриті товстою шкіркою. М'якоть розділена на великі часточки, ущільнені жорсткої перегородкою, всередині яких знаходяться насіння.
Популярні сорти помело:
- «Khao horn». М'якоть - біла, солодка. Шкірка - жовтувато-зелена. Візуально плід нагадує грейпфрут.
- «Khao namphung». Плоди мають грушоподібної конфігурацію, м'якоть світло-жовта, солодка. Шкірка зеленувато-помаранчева, нагадує лимон .
- «Khao paen». Даний сорт виведений в США в 1929 році, при цьому більше 160 років культивується на Півдні Бангкока. Плід м'який в формі сплющенного кулі.
Товщина шкірки - до 2 сантиметрів, зеленого кольору. При тривалому зберіганні стає зморщеною. М'якоть біла, ділиться на 12 - 15 часточок, плівка тонка, легко віддирається. Фрукт соковитий, солодкий з кислувато-гірким відтінком.
- «Khao phuang». Виведений в 1913 році на Філіппінах. Вихідний плід взятий з саду принца Югелара і щеплений до мандариновому дереву . Фрукт має довгасту конфігурацію, нагадує грушу з шиєю, досягає 12 сантиметрів у ширину. Шкірка блискуча, гладка, зеленувато-жовтого кольору, товщиною 1,5 сантиметра. М'якоть складається з 12 часточок, кісточок майже немає. Дозрілий плід соковитий, кисло-солодкий, чи не гірчить. Головні експортери даного сорту - США (Каліфорнія), Таїланд.
- «Thongdi». Фрукт має кулясту форму, оболонка зеленого кольору. Діаметр плоду - 15 сантиметрів, шкірка - тонка, до 1 сантиметра. Кісточок - багато, м'якоть соковита, солодка, насиченого рожевого кольору. Дерево невибагливо, росте в несприятливих умовах для цитрусових.
Помело їдять в сирому вигляді. Жорстка плівка не придатна до вживання, її знімають з м'якоті. Цікаво, що дерево шедок може плодоносити до 7 місяців на рік. Розмір, колір і смак фруктів залежать від різновиду рослини.
У чому користь і шкода?
Помело - дієтичний і низькокалорійний продукт. У 100 грамах м'якоті стиглого плода міститься всього 38 калорій. Екзотичний фрукт, як і інші цитрусові, містить багато вітаміну C (53 міліграма на 100 грам), володіє зміцнюючою, протизапальну, тонізуючий ефект. До складу плодів шедок входять лімоноіди, що зупиняють розвиток ракових клітин. А біофлавоноідів з шкірки борються з хворобами органів травлення (кишечника, підшлункової залози, шлунка). Листя вічнозеленого цитрусового дерева використовують для лікування виразки, усунення набряків.
Цікаво, що плоди помело містять ліпотіческій фермент , Який розщеплює жирові відкладення, що перешкоджає накопиченню нових. Щодня вживаючи один фрукт можна не тільки поліпшити стан здоров'я, але і знизити вагу.
Переваги помело:
- покращує роботу нирок;
- пригнічує ріст бактерій Escherichia Coli;
- зменшує кровоточивість ясен;
- зміцнює зуби;
- підвищує резистентність організму;
- стимулює вироблення гемоглобіну;
- покращує засвоюваність заліза;
- попереджає формування остеопорозу;
- знижує артеріальний тиск;
- очищає організм від шлаків, токсинів;
- покращує самопочуття пацієнтів, які страждають на атеросклероз;
- підвищує працездатність;
- нормалізує серцево-судинну діяльність;
- протистоїть утворенню тромбів в судинах, підвищує їх еластичність;
- відновлює життєві сили;
- добре втамовує спрагу;
- знижує ризик розвитку цукрового діабету;
- активізує обмінні процеси;
- насичує клітини мозку киснем;
- профилактирует поява запорів.
Помело - корисний вітамінний продукт, рекомендований до вживання майбутньої мами.
Завдяки багатому вітамінному складу він не тільки насичує організм вагітної жінки корисними нутрієнтами, а й збільшує бар'єрні функції організму.
Показання до вживання цитрусового:
- дратівливість, апатія, невміння протистояти стресу, депресія;
- уповільнення метаболізму;
- порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
- гіпертонія;
- крихкість кісткової тканини (і зубів);
- артрит;
- атеросклероз.
Протипоказання:
- індивідуальна непереносимість (алергія на цитрусові);
- підвищена кислотність шлунка;
- виразка дванадцятипалої кишки, шлунка;
- гепатит, нефрит, коліт.
Часто задавані питання
Як їсти помело?
- Помийте плід під водою.
- Зробіть п'ять надрізів від верхівки до низу, глибиною 7 міліметрів.
- Акуратно зніміть шкірку.
- Очистіть часточки від щільної гіркої плівки.
Фрукт готовий до вживання.
Для запуску обмінних процесів, втамування спраги, підняття настрою рекомендується щодня з'їдати по три-п'ять часточок м'якоті натщесерце (до 500 грам в день). Максимальна разова порція для вагітних - дві часточки. Надмірне поїдання помело підвищує кислотність шлункового соку, викликає печію, яка і так часто «супроводжує» жінку в період виношування малюка. При виникненні проблем зі стільцем їжте м'якоть разом з плівочка, вони активують перистальтику кишечника, надають послаблюючий ефект.
Помело вводять в раціон дітей не раніше третього року життя. Починати потрібно з декількох крапель свіжовичавленого соку, які попередньо розчиняють в кип'яченій воді.
Знайте міру і обережність, щоб не спровокувати алергію у малюка.
Грейпфрут або помело?
Дані фрукти належать до роду цитрусових, схожі за зовнішнім виглядом. На смак помело солодкий з кислинкою, а грейпфрут має специфічну гіркуватістю, яка припадає до душі не всім. Обидва фрукта мають низьку калорійність і багатий вітамінно-мінеральний склад. Тому часто використовуються в програмах по зниженню маси тіла, лікування серцево-судинної системи, нормалізації обмінних процесів. Помело містить в 1,5 рази більше вітаміну C, ніж грейпфрут. Крім того, це природний джерело клітковини, яка виводить рідину з нирок і покращує переварювання їжі.
Грейпфрут - джерело ніацину, що уповільнює старіння організму, який регулює вуглеводний, жировий обміни.
В результаті кожен з цитрусових по-своєму корисний, різниця в «наборі» і кількості активних речовин.
Чому помело гіркий?
Стиглий плід має приємний солодко-кислий смак. Гіркота помело надають білі плівки між волокнами м'якоті. Очистіть їх. Також фрукт гірчить, якщо він не дозрів.
У чому користь помело для тих, що худнуть?
Це низькокалорійний дієтичний фрукт (38 калорій на 100 грам), який миттєво тамує голод і викликає відчуття ситості. Шедок активізує метаболізм, покращує розщеплення жирів, забезпечує організм вітамінами, макро- і мікроелементами.
Помело - це гібрид цитрусових?
Ні. Помпеліус - самостійний фрукт, привезений до Європи в XVII столітті командувачем Східно-Індійським флотом капітаном шедок. Він не має жодного відношення до гібриду.
Цікаво, що в результаті схрещування грейпфрута, помело і мандарина з'явився новий цитрусовий плід свити.
Чи можна їсти шедок хворим на цукровий діабет?
Так. Глікемічний індекс помело - 30 одиниць, а значить, цитрусовий абсолютно безпечний для людей з дисфункцією підшлункової залози. Крім того, при регулярному вживанні, помело знижує рівень цукру в крові природним шляхом.
Коли їсти шедок?
Фрукт дозволяється вживати в будь-який час доби, але краще в першій половині дня. Його не можна поєднувати з основним прийомом їжі, оскільки цитрусові погіршують переварювання іншої їжі, здатні викликати газоутворення. Помело - не виняток з правил. Фрукт рекомендується їсти в перервах між сніданком, обідом і полуднем, мінімум за 30 хвилин до початку трапези або через 1,5 години після її ратифікації. У разі виникнення різкого нападу голоду дозволяється з'їсти кілька шматочків плода перед сном, мінімум за 2 години, щоб травна система встигла «заспокоїтися» перед сном. Фрукт не можна запивати водою.
Хімічний склад
Помело, як і всі фрукти сімейства цитрусових містять безліч вітамінів і мінералів, серед яких переважає аскорбінова кислота.
Через наявність ліполітичного ферменту в складі, який прискорює розщеплення білків, шедок відноситься до дієтичних продуктів. Дозрілий плід м'який і видає чудовий аромат, в якому простежуються нотки апельсина , банана , Грейпфрута, лайма.
Таблиця № 1 «Харчова цінність помело» Компоненти Вміст у 100 грамах продукту Калорійність сушених плодів 302,80 калорій Калорійність в'ялених плодів 265,00 калорій Калорійність цукатів з плодів 221,90 калорій Калорійність свіжовичавленого соку 41,30 калорій Калорійність свіжих плодів 38,10 калорій вода 89,10 грам вуглеводи 8,62 грам Харчові волокна 1,0 грам білки 0,76 грам зола 0,48 грам жири 0,04 грам
Помело вживають в свіжому і переробленому видах. Це екзотична добавка до страв азіатської, європейської кухні. Шедок використовують для прикраси святкових столів, подають в якості легкої закуски до алкогольних напоїв, запікають з м'ясом, морепродуктами або карамелізіруется. М'якоть цитрусового - основа желейних десертів, начинки для пирогів, мармеладу, цукатів, кисло-солодких соусів, фруктових коктейлів.
Застосування в косметології
На основі помело виготовляють маски для живлення і зволоження шкіри обличчя.
рецепт №1
Очистіть одну часточку важкого плода, очистіть від білої плівки, м'якоть нарізати. Додайте по 5 мілілітрів соку лимона, меду . Отриману суміш ретельно перемішайте, нанесіть на очищену шкіру на 10 хвилин. Сполосніть обличчя зеленим чаєм або теплою кип'яченою водою. Маска надає зволожуючий, тонізуючий ефект.
рецепт №2
Очистіть і ретельно розімніть одну часточку плоду, додайте 5 мілілітрів кефіру . В отриманій рідини змочіть марлю, накладіть на обличчя на 15 хвилин. Потім змийте прохолодною водою. Така маска позбавить шкіру від жирного блиску.
рецепт №3
Змішайте в рівних кількостях сік помело і кип'ячену воду. Отриманим тоніком протирайте обличчя в холодну пору року щодня. Через 2 місяці регулярних процедур ви виявите, що шкіра стала свіже, молодше.
Як вибрати і зберігати фрукт?
Плоди помело бувають округлої, довгастої і плескатої форми, а колір варіюється від яскраво-золотистого до зеленуватого. Пам'ятайте, конфігурація і забарвлення не впливають на смак фрукта, вони залежать виключно від сорту цитрусового рослини.
Стиглий помело:
- важкий по вазі;
- щільний, з пружною, блискучою шкіркою;
- без плям, пошкоджень;
- видає сильний цитрусовий аромат (чим він більш насиченим, тим спелее плід).
Сезон дозрівання фрукта припадає на лютий. Незаперечною перевагою помело перед іншими цитрусовими є можливість тривалого зберігання при кімнатній температурі (до 30 днів) без втрати свіжості. Очищений фрукт краще їсти відразу або помістити в холодильник. Через 3 дні він втратить свій аромат і смакові якості, тому протягом цього періоду його потрібно з'їсти. У сухому, прохолодному місці шедок залишається свіжим до 120 днів.
Помело для схуднення
Через низьку калорійність тропічний фрукт використовують для проведення монодієт або розвантажувальних днів.
Помело активізує обмін речовин, пригнічує апетит, покращує розщеплення білків, жирів, виводить шлаки і токсини з організму. Тривалість цитрусової програми харчування не повинна перевищувати 3 днів. Інакше можна отримати запалення органів травлення (панкреатит, виразку, хронічний гастрит). Крім того, що входять в помело органічні кислоти негативно впливають на емаль зубів. Тому кожен раз після вживання фрукта обполіскуйте ротову порожнину водою.
Меню на один день:
- сніданок - шедок - 0,5 штуки, сир - 50 грам, кава без цукру - 40 мілілітрів;
- обід - відварна риба - 150 грам, порція овочів (тушкованих) - 200 грам, зелений чай - 250 мілілітрів;
- полуденок - відварене яйце - 1 штука, помело - 0,5 штуки;
- вечеря - салат з яблука і 0,5 штуки помело, відварна цвітна капуста - 100 грам, варене яйце - 1 штука.
За даною схемою рекомендується «розвантажувати» організм раз на місяць. Крім корекції ваги цитрусовий раціон насичує організм вітамінами і мінералами, покращує тон особи, очищає від шкідливих речовин, покращує самопочуття.
висновок
Помело - фрукт-антидепресант, він покращує емоційний стан, підвищує працездатність, наповнює бадьорістю, енергією та силою. Зміцнює імунітет, підвищує міцність кісток, покращує обмін речовин, роботу травної, нервової, серцево-судинної систем. Крім того, плоди містять фолієву кислоту, яка потрібна для нормального протікання вагітності. Ефірні масла протистоять хвороботворним вірусам, а лімоноіди попереджають ріст злоякісних пухлин, розвиток невралгічних хвороб, катаракту.
Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru
Чому помело гіркий?У чому користь помело для тих, що худнуть?
Помело - це гібрид цитрусових?
Чи можна їсти шедок хворим на цукровий діабет?
Коли їсти шедок?
У чому користь і шкода?
Грейпфрут або помело?
Чому помело гіркий?
У чому користь помело для тих, що худнуть?
Помело - це гібрид цитрусових?
