- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
сочевиця

Сочевиця - дрібне плоске насіння однорічного рослини сімейства бобових. Сочевиця багата на рослинний білок, її вживають в їжу з доісторичних часів. Коричнева сочевиця (іноді її називають континентальною) при тепловій обробці дає легкий горіховий аромат; її часто додають в тушковане м'ясо і запіканки, а також в салати. Червону сочевицю використовують в азіатській кухні. Вона має легкий пікантний аромат, її додають в індійське блюдо дав. З сочевичної борошна печуть вегетаріанський хліб і пиріжки. Сочевицю продають в сухому або консервованому вигляді.
Сочевиця - одне з найдавніших культурних рослин. Її зерна археологи виявили у великій кількості в пальових будівлях бронзового століття (на островах Біенского озера в Швейцарії). Стародавні єгиптяни з сочевиці готували різні страви, випікали з сочевичної борошна хліб. У Стародавній Греції існувала прислів'я: Розумна людина завжди добре готує свою сочевицю. У Стародавньому Римі сочевиця була вельми популярна, зокрема, як лікарський засіб.
Сортів сочевиці досить багато, найбільш поширені коричнева, червона, сочевиця, сорти «білуга» і Пюї.
Коричнева сочевиця варто, мабуть, на першому місці - в Америці, наприклад, саме з цього сорту готують супи з овочами і різними травами.
Червона сочевиця швидше за інших «сестриці» розварюється, тому її використовують, коли часу на підготовку мало - буквально через 10-15 хвилин ви вже можете насолоджуватися ароматним гарячим блюдом з бобової «цариці». Переварена червона сочевиця стане смачною поживною кашею.
Найдрібніші насіння сочевиці нагадують ікру, тому цей сорт назвали «білуга» - як ікра білуги, вони круглі і чорні.
А сама ароматна - Пюї (чорно-зеленого кольору) .Ще її називають: сочевиця Французька зеленаяілі «темна строката». Назва їй дав французьке містечко, де і вивели цей сорт сочевиці. Варити цю «царицю» доведеться довше всіх, зате вона улюблена кухарями складова різноманітних салатів - завдяки своїй пружності Пюї разваривается і зберігає свою форму навіть при перемішуванні і додаванні кислих соусів. Володіє яскравим смаком і пряним (перцевим) ароматом.
калорійність сочевиці
У сирої сочевиці міститься 106 кКал. Продукт не містить жирів, що дозволяє вживати його людям, що страждають зайвою вагою, але в ньому є вуглеводи, які дають тривале відчуття ситості. У відвареної чечевиці 111 кКал. У смаженої сочевиці всього 101 кКал.
Харчова цінність в 100 грамах:

Корисні властивості сочевиці
Сочевиця містить велику кількість рослинного білка, який легко засвоюється організмом, при цьому зміст сірчаних амінокислот і триптофану в чечевиці нижче, ніж в інших бобових. Сочевиця містить менше жиру, ніж горох і є чудовим джерелом заліза. До переваг можна віднести швидкість приготування сочевиці. У сочевиці міститься фолієвої кислоти більше, ніж в будь-якому іншому продукті. В одній порції приготовленої сочевиці міститься 90% рекомендованої денної норми фолієвої кислоти. Сочевиця містить розчинну клітковину, яка покращує травлення і відсуває перспективу раку прямої кишки. Сочевична каша стимулює обмін речовин, підвищує імунітет і нормалізує роботу сечостатевої системи.
Зерно сочевиці відрізняється високим вмістом мікроелементів - кальцію , калію , фосфору , заліза , Має в своєму складі марганець , мідь , молібден , бор , йод , кобальт , цинк , Жирні кислоти з групи Омега-3, Омега-6, а також є хорошим джерелом вітамінів групи В , Містить вітаміни РР , А , А проростають зерна - вітамін С .
За своїми поживними властивостями сочевиця може замінити хліб, крупи і в значній мірі м'ясо.
Сочевиця, як і всі бобові, багата мікроелементами, особливо магнієм, необхідним для повноцінної роботи серця і нервової системи, молібденом і залізом. Для того, щоб це залізо добре всмоктувалось, страви з сочевиці обов'язково подають з салатом, приготованим зі свіжих овочів, багатих вітаміном С - помідорів , червоних перців , Свіжої зелені. Недаремно майже всі індійські страви з сочевиці обов'язково посипають свіжою кінзою або петрушкою.
Сочевиця є дуже хорошим джерелом триптофану - амінокислоти, яка в людському організмі перетворюється в серотонін. Як всім відомо, недолік серотоніну призводить до депресій, тривожності і просто до поганого настрою, особливо в темну пору року. Тим часом, рівень серотоніну можна підвищити як за рахунок цільнозернового рису, самого доступного джерела триптофану, так і за рахунок зеленої сочевиці, а ще краще постійно готувати маджадару - суміш рису і сочевиці, яку арабська приказка називає м'ясом для бідних, натякаючи на цілісний білок, що міститься в цій страві.
Сочевиця містить Ісофлавони (Isoflavones), які можуть пригнічувати рак грудей. Ісофлавони зберігаються після обробки, тому сміливо купуйте сочевицю консервовану, засушену або вже в супі.
Деякі сорти сочевиці, наприклад сочевиця тарілчаста, рекомендується вживати хворим на цукровий діабет 2 рази в тиждень для зниження рівня цукру в крові. Пюре з сочевиці допоможе при, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах.
Відвар сочевиці (так само, як відвар нуту і ноута) рекомендують приймати при сечокам'яній хворобі. У давнину вважалося, що сочевиця допомагає виліковувати нервові розлади. Давньоримські лікарі стверджували, що регулярне вживання сочевиці робить людину спокійною і терплячим. Вміст у ній калію корисно для серця. Сочевиця є також прекрасним кровотворних продуктом.
Сочевична каша стимулює обмін речовин, підвищує імунітет і нормалізує роботу сечостатевої системи. Сочевиця добре розварюється за 40 - 70 хв, має тонкий і приємний смак і варена сочевиця зберігає більше половини корисних вітамінів і мінералів.
З точки зору китайської медицини сочевиця вважається прогріває їжею, а якщо вона приготовлена зі спеціями , То її зігріваючу дію набагато збільшується. Тому сочевиця, особливо суп з неї, дуже підходить для зимового раціону жителів північних країн.
Небезпечні властивості сочевиці
Не можна вживати сочевицю людям, що страждають подагрою , Сечокислий діатез, і захворюваннями суглобів, а також хворобами сечостатевої системи.
Також слід пам'ятати про те, що продукт здатний викликати дискомфорт у шлунку і процеси бродіння, тому небажано їсти сочевицю людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, серцево-судинної системи і жовчного міхура.
Також сочевиця провокує появу каменів у нирках, тому її вживання протипоказано при різних захворюваннях нирок.
Не можна вживати сочевицю в їжу людям з г еморроем , А також з труднощами при сечовипусканні. Крім того, часте вживання продукту викликає сухість шкіри, отже, люди з шкірними захворюваннями можуть їсти сочевицю тільки після консультації з лікарем.
Все ж вживати в їжу сочевицю часто не варто, так як вона знижує засвоюваність деяких поживних речовин.
З відео ви дізнаєтеся про історію виникнення сочевиці, способи її застосування в медицині і косметології, а також ознайомитеся з її корисними властивостями.
Дивіться також властивості інших продуктів: