- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
глюкоза
- добова норма
- Користь і шкода
- джерела
- У яких випадках і в якій дозуванні призначають «медичну» глюкозу?
- висновок
Глюкоза (декстроза) - моносахарид, який є універсальним джерелом енергії для людини. Це кінцевий продукт гідролізу ді - і полісахаридів. З'єднання відкрито англійським лікарем Вільямом Праут в 1802 році.
Глюкоза або виноградний цукор - найважливіше поживна речовина для центральної нервової системи людини. Воно забезпечує нормальне функціонування організму при сильному фізичному, емоційної, інтелектуальної навантаженнях і швидке реагування мозку на форс - мажорні ситуації. Іншими словами, глюкоза - реактивне паливо, що підтримує всі процеси життєдіяльності на клітинному рівні.
Структурна формула сполуки - C6H12O6.
Глюкоза являє собою кристалічну речовину солодкого смаку, без запаху, добре розчинний у воді, концентрованих розчинах сірчаної кислоти, хлориду цинку, реактиве Швейцера. У природі утворюється в результаті фотосинтезу рослин, в промисловості - шляхом гідролізу целюлози, крохмалю .
Молярна маса сполуки - 180,16 грам на моль.
Солодкість глюкози вдвічі нижче, ніж сахарози.
моносахарид використовують в кулінарії, медичної промисловості. Препарати на її основі застосовують для зняття інтоксикації і визначення наявності, типу цукрового діабету.
Розглянемо гіперглікемія / гіпоглікемія - що це таке, користь і шкода глюкози, де міститься, використання в медицині.
добова норма
Для живлення клітин головного мозку, еритроцитів крові, поперечно - смугастих м'язів і забезпечення організму енергією людині потрібно з'їдати «свою» індивідуальну норму. Для її обчислення помножте фактична вага тіла на коефіцієнт 2,6. Отримане значення - добова потреба вашого організму в моносахариди.
При цьому, працівникам розумової праці (офісним співробітникам), які виконують обчислювально-які планують операції, спортсменам і людям, що зазнають важкі фізичні навантаження денну норму слід збільшити. Оскільки дані операції вимагають більшої кількості енергії, що витрачається.
Потреба в глюкозі знижується при малорухливому способі життя, схильності до цукрового діабету, надмірній вазі. В даному випадку для вироблення енергії організм буде використовувати не легко засвоюваний сахарид, а запаси жиру.
Пам'ятайте, глюкоза в помірних дозах - це ліки і «паливо» для внутрішніх органів, систем. При цьому, надмірне вживання солодощів перетворює її на отруту, обертаючи корисні властивості на шкоду.
У здорової людини рівень глюкози в крові натще становить 3,3 - 5,5 миллимоль на літр, після прийому їжі він підвищується до позначки 7,8.
Якщо даний показник нижче норми - розвивається гіпоглікемія, вище - гіперглікемія. Будь-які відхилення від допустимого значення викликають порушення в організмі, часто - незворотні розлади.
Підвищений вміст глюкози в крові збільшує вироблення інсуліну, що веде до інтенсивної роботи підшлункової залози «на знос». В результаті орган починає виснажуватися, виникає ризик розвитку цукрового діабету, страждає імунітет. При досягненні концентрації глюкози в крові до 10 миллимоль на літр, печінка перестає справлятися зі своїми функціями, порушується робота кровоносної системи. Надлишок цукру перетворюється в тригліцериди (жирові клітини), які провокують появу ішемічної хвороби, атеросклерозу, гіпертонії, інфаркт серця, крововиливи в мозок.
Головна причина розвитку гіперглікемії - порушення функціонування підшлункової залози.
Продукти, що знижують цукор в крові:
- вівсяна каша;
- омари, лангусти, краби;
- сік чорниці;
- помідори, топінамбур, чорна смородина;
- соєвий сир;
- листя салату, гарбуз;
- зелений чай;
- авокадо;
- м'ясо, риба, курка;
- лимон, грейпфрут;
- мигдаль, кеш'ю, арахіс;
- бобові;
- кавун;
- часник і цибулю.
Падіння глюкози в крові призводить до недостатнього харчування мозку, ослаблення організму, що рано чи пізно призводить до непритомності. Людина втрачає сили, з'являється м'язова слабкість, апатія, фізичні навантаження даються важко, погіршується координація, виникає відчуття неспокою, затьмарення свідомості. Клітини знаходяться в стані голодування, сповільнюється їх розподіл і регенерація, зростає ризик відмирання тканин.
Причини гіпоглікемії: алкогольне отруєння, відсутність солодких продуктів в раціоні харчування, онкологічні захворювання, дисфункція щитовидної залози.
Для підтримки глюкози в крові в межах норми зверніть увагу на роботу інсулярного апарату, збагатите щоденне меню корисними природними солодощами, що містять моносахарид. Пам'ятайте, низький рівень інсуліну перешкоджає повноцінному всмоктуванню з'єднання, як наслідок розвивається гіпоглікемія. При цьому, адреналін, навпаки, допоможе її збільшити.
Користь і шкода
Головні функції глюкози - поживна і енергетична. Завдяки їм вона підтримує биття серця, дихання, м'язове скорочення, роботу мозку, нервової системи і регулює температуру тіла.
Значення глюкози в організмі людини:
- Бере участь в обмінних процесах, виступає найбільш засвоюваним енергоресурсом.
- Підтримує працездатність організму.
- Живить клітини головного мозку, покращує пам'ять, здатність до навчання.
- Стимулює роботу серця.
- Швидко втамовує відчуття голоду.
- Знімає стрес, коригує психічний стан.
- Прискорює відновлення м'язової тканини.
- Допомагає печінки в нейтралізації токсичних речовин.
Скільки років глюкозу використовують для інтоксикації організму, при гіпоглікемії. Моносахарид входить до складу кровозамінників, протишокових препаратів, які використовуються для лікування хвороб печінки і центральної нервової системи.
Крім позитивного впливу, глюкоза здатна завдати шкоди організму людей в похилому віці, хворим з порушеним обміном речовин і призвести до таких наслідків:
- ожиріння;
- розвитку тромбофлебіту;
- перевантаження підшлункової залози;
- виникнення алергічних реакцій;
- зростанню холестерину;
- появі запальних, серцевих захворювань, розладу коронарного кровообігу;
- артеріальної гіпертензії;
- пошкодження сітківки ока;
- ендотеліальної дисфункції.
Пам'ятайте, доставка моносахарида в організм повинна повною мірою компенсуватися витратою калорій на енергетичні потреби.
джерела
Моносахарид міститься в м'язовому глікогені тварин, крохмалі, ягодах і фруктах. 50% енергії, необхідної для організму, людина отримує за рахунок глікогену (відкладеного в печінці, м'язової тканини) і вживання глюкозосодержащіх продуктів.
Головний природне джерело з'єднання - мед (80%), він містить в своєму і інший корисний вуглевод - фруктозу.
Дієтологи рекомендують стимулювати організм добувати цукориди з продуктів харчування, уникаючи прийому рафінованого цукру.
Таблиця № 1 «У чому міститься глюкоза» Найменування продукту Зміст моносахарида в 100 грамах, грам Цукор - рафінад 99,7 Бджолиний мед 80,1 Мармелад 79,2 Пряники 77,6 Макарони 70,5 Солодка соломка 69,1 Фініки 69,0 перлова крупа 66,8 Курага 66,1 Ізюм 65,6 Яблучне повидло 65,0 Шоколад 63,2 Рис 62,2 Вівсянка 61,7 Кукурудза 61,3 Гречка 60,3 Хліб білий 52,8 Хліб житній 44,2 Вершкове морозиво 21,2 Картопля 8,0 Яблука 7,8 Виноград 7,7 Буряк 6,6 Морква 5,6 Вишня 5,4 Черешня 5,4 Молоко 4,4 Агрус 4,3 Гарбуз 4,1 Бобові 4,1 Капуста 4, 0 Малина 3,8 Помідори 3,3 Сир 3,2 Сметана 3,0 Зливи 3,0 Печінка 2,7 Клу бніка 2,6 Журавлина 2,4 Кавун 2,3 Апельсини 2,3 абрикоси 2,1 Мандарини 2,0 Сир 2,0 Персики 2,0 Груша 1,7 Чорна смородина 1,4 Огірки 1,2 Масло 0,4 Яйця 0,3
Препарати глюкози відносять до дезінтоксикаційним і метаболічним засобів. Їх спектр дії спрямований на поліпшення обмінних і окислювально-відновних процесів в організмі. Діючою речовиною даних медикаментів є глюкози моногідрат (сублимированная глюкоза в комбінації з допоміжними речовинами).
Форми випуску та фармакологічні свойствамоносахаріда:
- Таблетки, що містять 0,5 грам сухої глюкози. При пероральному прийомі глюкоза має судинорозширювальну і седативну дію (помірно виражене). Крім того, препарат заповнює запаси енергії, підвищуючи інтелектуальну і фізичну продуктивність.
- Розчин для інфузій. У літрі 5% глюкози присутній 50 грам безводної глюкози, в 10% складі - 100 грам речовини, в 20% суміші - 200 грам вуглеводу , В 40% концентраті - 400 грам сахариду. З огляду на, що 5% розчин сахариду изотоничен щодо плазми крові, введення препарату в кровообіг допомагає нормалізувати кислотно-лужну і водно-електролітної рівноваги в організмі.
- Розчин для внутрішньовенних ін'єкцій. У мілілітрі 5% концентрату міститься 50 міліграм висушеної глюкози, в 10% - 100 міліграм, в 25% - 250 міліграм, в 40% - 400 міліграм. При внутрішньовенному введенні глюкоза підвищує осмотичний кров'яний тиск, розширює судини, збільшує мочеобразование, підсилює відтік рідини з тканин, активізує обмінні процеси в печінці, нормалізує скорочувальну функцію міокарда.
Крім цього, сахарид використовують для штучного лікувального харчування, в тому числі ентерального і парентерального.
У яких випадках і в якій дозуванні призначають «медичну» глюкозу?
Показання до застосування :
- гіпоглекемія (знижена концентрація цукру в крові);
- нестача вуглеводного харчування (при розумових і фізичних перевантаженнях);
- реабілітаційний період після затяжних захворювань, в тому числі інфекційних (як додаткове харчування);
- декомпенсація серцевої діяльності, кишкові інфекційні патології, хвороби печінки, геморагічні діатези (в комплексній терапії);
- колапс (раптове падіння кров'яного тиску);
- шок;
- зневоднення, викликане блювотою, діареєю або хірургічним втручанням;
- інтоксикація або отруєння (в тому числі наркотиками, миш'яком, кислотами, окисом вуглецю, фосгеном);
- для збільшення розмірів плода при вагітності (у разі підозри на малу вагу).
Крім того, «рідку» глюкозу використовують для розведення лікарських засобів, що вводяться парентерально.
Ізотонічний глюкозний розчин (5%) вводять наступними способами:
- підшкірно (одноразова порція - 300 - 500 мілілітрів);
- внутрішньовенно крапельно (максимальна швидкість введення - 400 мілілітрів на годину, добова норма для дорослих - 500 - 3000 мілілітрів, денна доза для дітей - 100 - 170 мілілітрів розчину на кілограм ваги дитини, для новонароджених даний показник знижується до 60);
- у вигляді клізм (разова порція речовини варіюється від 300 до 2000 мілілітрів, в залежності від віку і стану хворого).
Гіпертонічні концентрати глюкози (10%, 25% і 40%) використовуються тільки для внутрішньовенних ін'єкцій. Причому за один прийом вводять не більше 20 - 50 мілілітрів розчину. Однак, при великих крововтратах, гіпоглікемії гіпертонічну рідина застосовують для інфузійних вливань (100 - 300 мілілітрів на добу).
Пам'ятайте, фармакологічні властивості глюкози посилюють аскорбінова кислота (1%), інсулін, метиленовий синім (1%).
Таблетки глюкози приймають перорально по 1 - 2 штуки на добу (при необхідності денну порцію збільшують до 10 драже).
Протипоказання до прийому глюкози:
- цукровий діабет;
- патології, що супроводжуються підвищенням концентрації цукру в крові;
- індивідуальна непереносимість глюкози.
Побічні ефекти:
- гипергидратация (внаслідок введення об'ємних порцій ізотонічного розчину);
- зниження апетиту;
- некроз підшкірної клітковини (при попаданні гіпертонічного розчину під шкіру);
- гостра серцева недостатність;
- запалення вен, тромбози (з-за швидкого введення розчину);
- порушення функції інсулярного апарату.
Пам'ятайте, занадто швидке введення глюкози загрожує гіперглікемією, осмотическим диурезом, гиперволемией, гіперглюкозуріей.
висновок
Глюкоза - важливий живильний елемент для організму людини.
Споживання моносахарида має бути розумним. Надмірний або недостатній прийом підриває імунітет, порушує обмін речовин, викликає проблеми зі здоров'ям (призводить до дисбалансу роботу серцевого, ендокринної, нервової систем, знижує мозкову активність).
Щоб організм перебував на високому рівні працездатності та отримував достатньо енергії, уникайте виснажливих фізичних навантажень, стресів, стежте за роботою печінки, підшлункової залози, вживайте корисні вуглеводи (крупи, фрукти, овочі, сухофрукти, мед). При цьому, відмовтеся від прийому «порожніх» калорій, представлених тортами, тістечками, цукерками, печивом, вафлями.
Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru
У яких випадках і в якій дозуванні призначають «медичну» глюкозу?