- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
курка
- Що це за птах?
- Харчова цінність курячого м'яса
- Переваги для здоров'я
- джерело протеїнів
- Містить корисні вітаміни і мінерали
- Допомога в зниженні ваги
- Стабільне артеріальний тиск
- Мінімальний ризик виникнення раку
- Більш низький холестерин
- Користь при застуді
- натуральний антидепресант
- зміцнює кістки
- Птах для серця
- Зменшує симптоми ПМС
- Підвищує рівень тестостерону
- Коли від курятини краще відмовитися
- Як правильно вибрати і зберігати куряче м'ясо
- Що приготувати з курки
- курячий салат
- яскраві бутерброди
Куряче м'ясо популярний продукт харчування у всьому світі. Мабуть, тільки вегетаріанцям не до душі ароматне м'ясо з хрусткою скоринкою, запечене з прянощами і соусами. І великий плюс курятини в тому, що вона не тільки смачна, але і надзвичайно корисна. А приготована особливим способом підходить навіть самим маленьким дітям і дорослим з різними хворобами.
Що це за птах?
Курка - це домашня птиця роду Gallus, сімейства Фазанові. Практично не літає. Розводять її заради яєць, м'яса, пуху і пера. Після століть селекції з'явилися сотні порід з різними фізичними характеристиками. Існують окремі гібриди курей, що дають багато смачного м'яса, інші породи розводять заради яєць, а є так звані м'ясо-яєчні породи. Окремою групою слід зазначити птахів, виведених спеціально для півнячих боїв, карликових, декоративних птахів. Вага середньої курки коливається від півтора до п'яти кілограмів, півень може важити на 1 кг більше.
Сучасні кури - це нащадки птахів, що водилися в джунглях Південно-Східної Азії, і яких людина одомашнили більше 10 тисяч років тому. Існують різні думки з приводу того, хто першим одомашнили курку. Спочатку дослідники припускали, що цей поворот в сільськогосподарської середовищі трапився в Індії, Китаї або Таїланді. Тепер же вчені трохи змінили свою думку і місцем «народження» домашніх курей називають В'єтнам. Кістки цього птаха археологи знаходили і в єгипетських гробницях епохи 18 династії, а це приблизно 1400 р н. е. Приблизно в 500 роках до нашої ери кури з'явилися в Греції, потім поширилися по Європі. А до берегів Північної і Південної Америки птах дісталася тільки до 1350 років. Сьогодні кури - одні з найбільш поширених домашніх тварин.
Кажуть, що на планеті постійно живе близько 24 мільярдів домашніх курей.
Харчова цінність курячого м'яса
Жоден інший пісний білок не користується великою повагою дієтологів, ніж куряча грудка. Цей вид м'яса називають джерелом ідеальних протеїнів, в яких містяться всі необхідні людині амінокислоти .
Білок необхідний для розвитку, зростання, як джерело енергії.
Крім того, в цьому продукті у великих кількостях містяться вітаміни групи В - речовини, незамінні для нервової системи і кровоносних судин, які беруть участь в метаболічних процесах. Куряче м'ясо забезпечує організм селеном і багатьма іншими важливими мінералами, від яких залежить здоров'я людей в будь-якому віці.
Поживна цінність на 100 г Калорійність 215 ккал білки 18 г жири 15 г вуглеводи 13 г холестерин 59 мг вода 56,1 г зола 0,7 г Вітамін А 130 МО вітамін C 0,85 мг Вітамін Е 0,51 мг вітамін До 1,9 мкг вітамін В1 51 мкг вітамін В2 0,1 мг вітамін В3 5,8 мг вітамін В5 0,73 мг вітамін В6 0,29 мг вітамін В9 4,7 мкг вітамін В12 0,26 мкг холін 50,7 мг кальцій 9,2 мг Залізо 0,73 мг магній 17 мг фосфор 124 мг калій 161 мг натрій 57 мг цинк 1,1 мг мідь 40 мкг Марганець 16 мкг селен 12 мкг
Переваги для здоров'я
Курятина - традиційний інгредієнт практично всіх білкових дієт для зниження ваги.
Це м'ясо ідеально підходить для тих, хто стежить за фігурою, оскільки практично не стримає жиру, але забезпечує необхідною енергією і не тільки.
джерело протеїнів
Це перше і найбільш відоме перевагу курятини. У філе міститься близько 18-20 г протеїнів, що є досить високим показником. Білки необхідні людині для побудови м'язової тканини. Дієтологи радять щодня вживати протеїни в пропорції 1 г на 1 кг маси тіла. Спортсменам добову норму рекомендують підвищити вдвічі.
Містить корисні вітаміни і мінерали
Але не варто зациклюватися тільки на протеїнах. У курячому м'ясі є величезна кількість інших корисних речовин, в тому числі вітамінів і мінералів. Цей «коктейль» з корисних речовин запобігає:
- катаракту;
- шкірні хвороби;
- ослаблення імунітету;
- слабкість;
- порушення травного процесу;
- збої в роботі нервової системи;
- мігрень;
- захворювання серця;
- підвищення холестерину;
- діабет;
- посивіння волосся.
Також важливо згадати про що міститься в м'ясі вітаміні D , Який сприяє засвоєнню кальцію і зміцненню кісток. Вітамін А покращує зір, а залізо запобігає анемії. Якщо враховувати, що в курятині містяться калій, фосфор і натрій, стає зрозуміло, чому цей вид м'яса корисний для кісток, мозку, правильного метаболізму і захисту від стоматологічних хвороб.
Допомога в зниженні ваги
Білкові дієти вважаються одними з найбільш ефективних для зниження ваги. І користь курятини в процесі схуднення доведена лабораторно. Досліди підтвердили: особи, які регулярно вживають курку, легше розлучаються із зайвими кілограмами або не набирають їх взагалі.
Стабільне артеріальний тиск
Вчені протягом багатьох років спостерігали за групою людей, які погодилися взяти участь в дослідженні. Виявилося особи, в чиєму раціоні присутній м'ясо свійської птиці, менш схильні до стрибків артеріального тиску.
Мінімальний ризик виникнення раку
Вчені, посилаючись на результати багатьох досліджень, припускають, що любителі червоного м'яса більш схильні до ризику виникнення деяких видів раку. Чого не спостерігають у шанувальників курки. Але це лише припущення окремих груп вчених, яке, однак, не є причиною на все життя відмовитися від свинини або яловичини.
Більш низький холестерин
Щоденний раціон багатьох людей сьогодні переповнений шкідливими жирами, що викликають зростання холестерину в організмі. Курятина, риба, овочі належать до продуктів, які не просто захищають від подальшого зростання рівня холестеролу, а й сприяють поліпшенню вже наявних показників.
Користь при застуді
Напевно, багато хто зараз пригадують, як їм в дитинстві матері варили смачний курячий бульйон кожен раз, коли хвороба укладала їх в ліжко. І це не випадково. Відвар з курячого м'яса і кісток містить в собі багато важливих для хворого організму компонентів. Це може здатися фантастичним, але звичайний курячий бульйон полегшує прояви застуди, знімає біль в горлі і закладеність носа.
натуральний антидепресант
Куряче м'ясо містить амінокислоту триптофан , Яка допомагає поліпшити настрій. Звичайно, смачний суп, запечені крильця або лапки птаха - це вже радує, але є в цьому процесі і «рука» хімії. Триптофан впливає на клітини мозку, викликаючи додаткову вироблення серотоніну - гормону, який відповідає за підвищення настрою, згладжує наслідки стресу, заспокоює.
зміцнює кістки
М'ясо птиці - відмінний вибір для людей похилого віку. Курятина запобігає втраті кісткової маси, а також корисна для осіб з остеопорозом або артритом.
Птах для серця
Якщо в організмі підвищується рівень амінокислоти гомоцистеїну, це може послужити причиною виникнення серцево-судинних захворювань. А тепер приємна новина. У курячої грудях містяться речовини, які контролюють рівень амінокислоти в організмі.
Зменшує симптоми ПМС
М'ясо свійської птиці корисно жінкам з яскраво вираженими симптомами ПМС. Справа в тому, що магній, що міститься в продукті, благотворно впливає на нервову систему, заспокоюючи її. А це означає, що улюблене блюдо з курки точно згладить перепади настрою, дратівливість та інші симптоми, властиві для передменструального синдрому.
Підвищує рівень тестостерону
Порція пташиного філе корисна не тільки жінкам, а й чоловікам. Цей продукт важливий для сильної статі, як джерело цинку. А цей мінерал вкрай важливий для підтримки адекватного рівня тестостерону і формування сперми.
Коли від курятини краще відмовитися
Протеїни, будучи одним з головних переваг курятини, для деяких людей можуть послужити причиною для відмови від м'яса птиці. Це стосується осіб з непереносимістю білкової їжі. Також не підходить цей продукт для людей з харчовою алергією, оскільки містить гістамін. Не найкращий вибір - копчена і занадто жирна курка, так як може викликати підвищення холестерину, а це веде до атеросклерозу.
Не купуйте м'ясо від неперевірених постачальників, щоб не отримати разом з тушкою птиці набір антибіотиків та іншої «хімії», якій іноді годують курей на птахофабриках.
Особливу небезпеку становить погано приготоване м'ясо - в ньому можуть міститися небезпечні для життя бактерії і віруси.
Як правильно вибрати і зберігати куряче м'ясо
Купуючи курку цілком, важливо звернути увагу на її грудку - вона повинна бути досить міцною і округлої, пропорційних розмірів (ознака того, що птицю не годували гормонами). Свіже м'ясо при легкому натисканні податливі, без неприємного запаху і пошкоджень (гематом, порізів, переламані кісток). Жир і шкіра повинні бути світлими і ніжними (у старих тушок шкіра товста і жовта). Липкашкіра - вірна ознака простроченого продукту. На замороженому м'ясі курки не повинно бути обмерзань. Не менш важливе правило - купувати м'ясо в офіційних торгових точках.
Якщо не збираєтеся відразу готувати птицю, її можна зберігати в самій холодній частині холодильника, але не довше 2-3 днів. Для більш тривалого періоду підійде морозилка. Не варто тримати свіже м'ясо в холодильнику в щільно закритому поліетиленовому пакеті. Краще перекласти філе або тушку в каструлю з льодом.
Що приготувати з курки
З курки можна приготувати, здається, майже все: від найпростіших закусок до шедеврів, гідних головних урочистостей. Нижче представлена парочка швидких ідей легких, але смачних страв з курятини.
курячий салат
До смаженої курячої грудях додати вишню або журавлину, розрізаний навпіл виноград без кісточок, яблуко , Подрібнене кубиками, зелену цибулю і відварені гриби. Всі інгредієнти акуратно перемішати, посолити, поперчити і заправити улюбленим соусом.
яскраві бутерброди
На шматочок підсмаженого хліба з маслом покласти скибочки огірка, цибулі, болгарського перцю і відвареної курятини. Зверху додати майонез або кетчуп і накрити другим шматком хліба.
Але в будь-яке блюдо ні перетворилася курка, краще віддавати перевагу нежирному м'ясу, без шкіри. Посилити смак курятини допоможуть натуральні спеції, такі як куркума, коріандр, розмарин, карі. Найбільш корисною дієтологи називають відварену або запечену курку. А ось смажити тушку в великій кількості жиру не радять нікому.
У досвідчених кухарів є свої маленькі таємниці, які дозволяють зробити страви з курки ще смачніше. І головна з них - знати з якої частини тушки краще готувати ту чи іншу страву. Ось кілька підказок:
- на бульйони, супи - тушка старішої птиці;
- на котлети, биточки - ніжне м'ясо молодих птахів;
- на відбивні, котлети, пиріжки, салати, холодці, плов, ковбаси - філе, частини м'яса з стегна і гомілки;
- на солянку, борщ, розсольник - куряча спинка, тельбухи.
У зрізаною шкірі можна запікати фарші, а курячий жир відмінно підійде для приготування паштетів.
Курка регулярно з'являється на наших столах і, здавалося б, про цей продукт відомо вже все. Але вчені продовжують досліджувати хімічний склад м'яса і його вплив на людину. І хто знає, може цей птах зберігає ще багато таємниць. Але нехай про це думають дослідники, а ми будемо насолоджуватися смачною і корисною курятиною.
Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru
Що це за птах?Що це за птах?
