- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
дієтотерапія
У розвитку проявів атопічного дерматиту у дітей важливу роль відіграє підвищена чутливість організму до тих чи інших харчових продуктів, тобто харчова алергія. Тому одним з найважливіших напрямків комплексної реабілітації атопічного дерматиту ми вважаємо дієтотерапію. Виняток так званих причинно-значущих харчових алергенів з раціону дитини раннього віку, істотно покращує його стан, прогноз і результат хвороби. Своєчасно призначена дієта при початкових стадіях атопічного дерматиту сприяє ремісії захворювання або навіть клінічного одужання. Тому харчування дітей з атопічний дерматит в нашому дитячому садку істотно відрізняється від харчування здорових малюків.
З приводу харчування при алергодерматозів в минулі роки висловлювалися вкрай суперечливі думки. Тільки 10 років тому офіційна медицина перестала відкидати значення харчування Зміна поглядів відбулася лише в останні роки, за цей час було проведено багато дослідженні, підтверджують такий вплив (33).
Шлунково-кишковий тракт - частина не тільки травної, але і комплексної імунної системи. Перший пост цієї імунного захисту в тонкому кишечнику. Далі в різних шарах стінки кишечника знаходяться і інші імунні клітини. У разі нормального функціонування імунної системи алергени виділяються і віддаляються. При харчової алергії ці алергени і залучені в реакцію клітини можуть проникати в регіональні лімфатичні вузли, в систему кровообігу, в органи дихання і т.д., де алергія вступає в контакт з місцевою імунною системою і викликає алергічні реакції, які проявляються ураженням шкіри (висип , почервоніння, свербіж, пухирі, набряк Квінке), слизових оболонок (нежить, рідше астма), шлунково-кишковими недугами (болі в животі, діарея, здуття живота).
У нашому дитячому садку 100% дітей з АД мають харчову алергію, тому для нас так важлива організація дієтичного харчування.
Основна мета дієтичного харчування
- зменшення алергізації організму шляхом виключення
з раціону деяких продуктів.

Існує велика кількість спеціальних гіпоалергенних дієт, в яких виключаються ті чи інші продукти, що викликають алергічні захворювання. Є облігатні (обов'язкові) алергени, тобто ті харчові продукти, які мають найбільшу аллергизирующей активністю, які не переносять більшість дітей Є і список продуктів, які дозволені в основному всім дітям-атопіка.
дозволені продукти
Нежирний сир, крупи: гречана, ячна, перлова, вівсяна (виключити: манну, рисову, пшоняну), м'ясо - нежирна яловичина, котлети парові, капуста, кабачки, вся зелень, картопля - рідко, суп вегетаріанський або на слабкому м'ясному бульйоні (без моркви і буряка), хліб сірий, яблука краще печені, чорниця, риба морська, пельмені з капустою, сиром, редька зелена, кисломолочні продукти (крім йогурту), сметана - рідко, компот із сухофруктів (без родзинок), мінеральна вода з попереднім видаленням газів.
заборонені продукти
Всевіди цукерок і солодощів (жуйки, чупа-чупси, кока-колла, йогурт, вафлі, гематоген, вітаміни в драже, кекси, тістечка, мед, солодка газована вода, консервовані соки і т. Д.); цукор, кава, какао, шоколад, молоко, цитрусові; виноград, шипшина, журавлина, брусниця, обліпиха; червона і чорна смородина, полуниця, суниця; білий хліб, курка, яйце, риба, всі види консервів; копчене, солоне, гостре (кетчуп, майонез і т. д.), сосиски, сардельки, м'ясні пельмені, біляші; буряк, морква, огірки, помідори, гриби.
Але ці дієти не завжди дають позитивний ефект, тому що то, що переносить одна дитина, може абсолютно не переносити інший. Тому для кожного підбирається своя індивідуальна дієта.
Перш ніж призначити індивідуальну дієту, лікар-педіатр виявляє спектр нестерпних продуктів - харчових алергенів у кожної дитини шляхом опитування батьків або на підставі результатів обстеження крові сучасними методами лабораторної діагностики в Екатеринбургском або Челябінськом алергоцентр або в стаціонарі дитячої лікарні м Озерська. Потім складається індивідуальний аллерголіст, а на його основі загальний аллерголіст на групу. Щомісяця з батьками проводиться звірка харчового анамнезу, що дозволяє при можливості розширити раціон дитини.
Велику допомогу в діагностиці нам надає аналіз харчових щоденників , Які ведуться на кожну дитину при загостренні хвороби. Вони так само дозволяють виявити причинно-значущі алергени, які не вдалося виявити при звичайному спостереженні. Харчовий щоденник ведеться не менше 5-7 днів, а один раз в тиждень аналізується лікарем. У ньому зазначаються всі види харчування і пиття, одержувані малюком протягом дня, з обов'язковим зазначенням складу страв, обсягу, а також характер і час небажаних реакцій (зригування, шкірні висипання і т.д.). При аналізі такого щоденника можна бути встановити «винуватця» алергії. Після виявлення специфічних алергенів повністю виключаються ті продукти, які викликають алергію, тому що для розвитку алергії потрібні незначні кількості алергену, тому спроби частково залишити заборонений продукт, результату не дають. Це дуже наполегливо доводиться пояснювати батькам. Тривалість виключення алергенного продукту становить не менше 6-12 місяців. Після закінчення цього терміну посилаємо дітей на алергологічне обстеження, що дозволяє визначити можливість його включення в раціон.
Слідуючи рекомендаціям фахівців, нами розроблені норми продуктів на одну дитину з атопічний дерматит в день, де здійснена заміна деяких алергенних продуктів на рівноцінні по колоражу і поживної цінності відповідно до СанПіН і рекомендаціями літератури з лікувальної дитячої диететике. Цими нормами ми керуємося при складанні меню.
Їжу для таких дітей готуємо за спеціальною технологією. Виключаються міцні наваристі м'ясні бульйони. Крупи і картопля попередньо вимочуємо в холодній воді протягом 3-4 годин, але краще в домашніх умовах, коли є така можливість, замочувати протягом 12-18 годин з 2-3 кратної зміни води.
Використовуємо в харчуванні тільки фрукти, які не мають яскравого забарвлення (зелені яблука, банани, груші, сливи; в літньо-осінній період - агрус, смородина). Каші готуємо на воді з гречки, вівсянки, перловки, тому що у більшості дітей з атопічний дерматит алергія на білки коров'ячого молока і більшість круп. Замість цукру діти п'ють чай з сорбітом, печиво їдять тільки сухе «Марія» або «Крекер», кількість масла вершкового зменшено до 1/3 норми, але зате майже в 2 рази збільшено споживання масла рослинного. Зовсім виключаємо з раціону дітей рибу, яйце, з сухофруктів - родзинки, урюк, курагу, з овочів - сиру моркву, буряк, томати. Для зниження алергізації і зменшення сенсибілізації щодня після сну даємо дітям по 50 г. мінеральної води «Єсентуки-4».
Раніше в якості замінника коров'ячого молока ми використовували соєві продукти: «Бона-соя», «Алсой», соєві котлети, сирники, але після знайомства з матеріалами досліджень, в яких встановлено, що в наші дні все частіше і частіше зустрічається непереносимість соєвого білка, ми від них відмовилися.
Але максимальні труднощі виникають в організації харчування дітей, які страждають на алергію до широкого спектру продуктів, що володіють високою харчовою цінністю, їх замінюємо іншими рівноцінними харчовими інгредієнтами. Дефіцит вітамінів доводиться відшкодовувати шляхом їх призначення у вигляді лікарських препаратів.
В цілому дієтичне харчування дітей-атипіків - завдання складне. Через існування перехресних реакцій до харчових продуктів і штучним добавкам підібрати оптимальний харчовий раціон дитини непросто. Доводиться виключати досить широке коло харчових продуктів, а це ускладнює збереження добової потреби по калорійності і співвідношенню харчових інгредієнтів. Але щомісячний аналіз харчування, використання двотижневого меню, опора на норми продуктів, дозволяє нам своєчасно відкоригувати його по колоражу і основних інгредієнтів, відповідності віковим і фізіологічним потребам дитини, зробити його збалансованим, різноманітним і повноцінним.
Познайомитися з роботою інших дитячих садів можна тут .
