- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
антиоксиданти
- Як з'являються оксиданти, чим вони небезпечні для людини
- дія антиоксидантів
- Речовини, що зв'язують вільні радикали
- природні антиоксиданти
- Фармакологічні антиоксиданти
- Передозування та гіпервітаміноз
Прагнення людства до продовження життя зрозуміло і цілком збігається з общемедицинской спрямованістю, пріоритетом якої є профілактика захворювань і швидке одужання. Розвиток біохімії дозволило знайти кошти, які допомагають від усіх хвороб і продовжують тривалість життя. Це антиоксиданти, які використовуються при будь-яких руйнування клітин. Щоб зрозуміти, як звичайні речовини здатні запобігти або вилікувати хвороби, необхідно вникнути в механізми їх дії. Приставка «анти» означає: «проти» або «замість». Мається на увазі заміна одного речовини іншим, з точки зору медицини, корисним замість агресивного.
Як з'являються оксиданти, чим вони небезпечні для людини
Всі процеси життєдіяльності в організмі живої істоти відбуваються на різних рівнях, які взаємопов'язані і взаємозалежні. Антиоксиданти діють на кожному етапі. Ієрархія функціональних структур:
- Кора великих півкуль головного мозку;
- Підкіркові ядра - центри регуляції (дихання, кровообігу, рефлекторної діяльності і т.д.);
- Системи органів: серцево-судинної, дихальної, травної, статевої, рухової і чутливої систем;
- Власне органи: серце, легені, печінку, нирки, ендокринні залози і т.д .;
- Клітини, що складають тканини живого організму;
- Атоми у вигляді нейтральних або заряджених частинок: аніонів та катіонів.
Найнижчий рівень (атомарний) здатний скасувати як усвідомлену, так і підсвідому життєдіяльність людини. Основа регуляції закладена в окисно-відновних процесах, які при нормальних умовах перебувають в повній рівновазі. Скільки виділяється окислених продуктів, стільки ж виробляється антиоксидантів - ферментів, що знешкоджують руйнівну дію вільних радикалів. Вони мають потужний заряд, який вимагає негайного взаємодії з нормально зарядженими частинками. Вільні радикали вибивають електрони з атомів, перетворюючи їх також в оксиданти. Реакція триває по ланцюжку і утворює замкнуте коло. Без антиоксидантів клітинні мембрани руйнуються. Масивна загибель клітин призводить до уповільнення функцій органів, що складають системи. В результаті імпульси підкіркових ядер і кори великих півкуль не досягають мети. Процес руйнування клітинних структур супроводжує абсолютно все захворювання і викликає прогресування старіння організму.
дія антиоксидантів
Вільні радикали утворюються при ураженні органів і систем, викликаному шкідливими чинниками, такими як:
- Підвищена температура повітря і тіла;
- Ультрафіолетове, інфрачервоне, радіоактивне випромінювання;
- Інфекційні агенти, хвороботворні мікроорганізми.
У природних умовах оксиданти руйнують чужорідні клітини і мікроорганізми. Коли вільних радикалів стає більше необхідної кількості, починаються руйнівні процеси в здорових клітинах і органах.
Антиоксиданти зв'язують агресивні радикали, перетворюючи їх в нормальні атоми, які не приносять ніякої шкоди. Робиться це просто: оксидант отримує електрон і перетворюється в катіон - частку заряджену, але безпечну для оточуючих клітин. Таким чином, дія антиоксидантів спрямоване не на руйнування небезпечних хімічних елементів, а на знешкодження агресивних частинок. На більш високих рівнях (клітинному, органному і системному) відбуваються такі процеси:
- Відновлення мембран клітин;
- Підвищення функціональної активності органів і систем;
- Запобігання старіння тканин організму.
Ось чому антиоксиданти вважаються засобами від всіх хвороб.
Речовини, що зв'язують вільні радикали
Знешкодити заряджені частинки здатні тільки атоми, які мають додаткові електрони, яких бракує оксидантам. В організмі з цим завданням справляється спеціальний фермент, природний антиоксидант, супероксиддисмутаза. Якщо кількість недоокислених частинок зростає, необхідне надходження знешкоджуючих засобів ззовні. Речовини, які здатні вплинути антиоксидантів, відносяться до групи вітамінів наступних груп:
- Аскорбінова кислота (С);
- Токоферол (Е);
- Бетта-каротин (А);
- Флаваноїд (РР).
Вітаміни в організмі людини не утворюються, але містяться в деяких продуктах.
природні антиоксиданти
Речовини, які знешкоджують агресивні частки, містяться в ягодах винограду. Біохіміки звернули увагу на тривалість життя французів, які палять і п'ють, але живуть чомусь довше за інших європейців. Виявилося, що французи зобов'язані цим свою звичку пити червоне вино в якості напою і чаю. Але не тільки у вині містяться природні антиоксиданти, достатньою кількістю вітаміну С володіє і виноградний сік. Крім того, підвищений вміст аскорбінової кислоти відзначається в наступних овочах і фруктах:
- Цитрусові: апельсини, мандарини, лимони, лайм;
- Ягоди: полуниця, смородина, калина;
- Овочі: помідори, болгарський перець, черемша, шпинат, картопля, приготований на пару.
Менш активні, але довше діючі природні антиоксиданти відносяться до жиророзчинних вітамінів групи Е. Токоферол міститься в будь-яких продуктах, які містять тварина або рослинне масло. Це злакові культури, горіхи, овочі зеленого кольору, риба і морепродукти. Крім того, вітамін Е міститься в куразі і чорносливі.
Окрема група представляє продукти, що містять антиоксиданти, попередники вітаміну А і бета-каротинів. Їх дія спрямована конкретно на шкіру, клітини імунітету і зоровий аналізатор. Найбільше бета-каротинів міститься в овочах і фруктах жовтого кольору: абрикосах, дині, гарбузи, моркви. Також антиоксидант вітамін А містять продукти тваринного походження:
- Вершкове масло;
- Кисломолочні продукти;
- Курине яйце;
- Жирні сорти риби.
Ягоди чорниці серед антиоксидантів займають особливе місце, так як містять найбільшу кількість бета-каротину в перерахунку на масу продукту.
Відомі з давніх часів продукти, що містять антиоксиданти групи флаваноидов:
- Какао і зелений чай;
- Виноград, черешня, вишня, малина;
- Гранати.
Більш слабкі природні антиоксиданти, такі як танін і липокаин, містяться в каві, чорному чаї та помідорах.
Фармакологічні антиоксиданти
Це синтезовані вітаміни. Необхідно пам'ятати, що аскорбінова кислота як антиоксидант діє сильніше при внутрішньовенному і внутрішньом'язовому введенні. Капсули, що містять масло з антиоксидантами, вітамінами А і Е. У твердих формах жиророзчинні вітаміни випускатися не можуть, тому що масло з водою не змішуються.
Передозування та гіпервітаміноз
При надмірному надходженні в організм, антиоксиданти «знешкоджують» необхідні вільні радикали, діяльність яких спрямована на утилізацію віджилих і знищення ракових клітин. Тому не рекомендується захоплюватися прийомом антиоксидантів без призначення лікаря.