- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
холестерин
- Що таке холестерин?
- У яких продуктах міститься холестерин?
- Формування холестерином атеросклерозу
- Способи нормалізації холестерину та інших ліпідів
- дієта
- Медикаментозне лікування гіперхолестеринемії та атеросклерозу
- Профілактика гіперхолестеринемії та атеросклерозу
Про холестерин і його участь у розвитку атеросклерозу пишуть скрізь, хіба що не пишуть тільки в дитячій літературі. Навіть виробники олії (в рекламних цілях), на своїх пакувальних матеріалах відзначають: «без холестерину». Хоча апріорі холестерин не міститься в жирах рослинного походження. Не претендуючи на глибоку наукову статтю з опублікуванням хімічних формул та ін., Я хочу впорядкувати різні дані і зробити їх зрозумілими всім людям, а не тільки лікарям або патофізіології.
Що таке холестерин?
Холестерин (ХС) - це речовина що відносяться до ліпідів (lipos - жир), а за хімічною структурою холестерин відноситься до стероїдів. До групи ліпідів відносять: нейтральні жири (гліцериди), жирні кислоти, фосфоліпіди. Разом з фосфоліпідами, холестерин входить до складу клітинних мембран і є будівельним матеріалом, особливо нервової системи. Холестерин - це речовина необхідне для нормальної роботи організму. Ще раз хочу підкреслити - для нормальної роботи організму! Без холестерину наш організм не може правильно функціонувати. Холестерин є джерелом утворення жовчних кислот, стероїдних і статевих гормонів. Більшість тканин людини має здатність синтезувати ХС, але більша його частина синтезується в печінці. Між печінкою, плазмою крові і тканинами відбувається постійний обмін ХС.
Оскільки холестерини і тригліцериди не розчинні у воді (як відомо жир не розчиняється у воді), і відповідно в плазмі крові, то вони вступають в комплекс з білками і між собою, утворюючи транспортні форми ліпопротеїдів, призначені для перенесення до місць утилізації. За розміром молекул виділяють 4 основні класи ліпопротеїдів: хиломікрони, ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ), ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ). Кожен з цих ліпопротеїдів містить різну кількість холестерину, білків, тригліцеридів і фосфоліпідів.
Людина не тільки синтезує холестерин сам, але і отримує його з їжею рослинного походження. Я говорю про їжу імені не рослинного походження. Справа в тому, що холестерин міститься не тільки в продуктах тваринного походження, а й в морепродуктах!
У яких продуктах міститься холестерин?
Терапевти, кардіологи, неврологи - це ті лікарі, які найбільш часто зустрічаються з проблемами підвищеного вмісту холестерину (гиперхолистеринемия) і порушеннями ліпідного складу крові (діслепідемія), а відповідно і атеросклерозу. Ці фахівці в один голос говорять, що не можна вживати в їжу свинину, свиняче сало, вершкове масло і ін. Продукти з вмістом жиру, а так само яйця.
Давайте розберемося, чи тільки жирна їжа і яйця є основним постачальником холестерину. Для цього звернемося до таблиці .
Рекомендована норма споживання холестерину в добу - 300 мг, однак у багатьох продуктах він знаходиться в такій кількості, що дотримати її, не заглянувши в таблицю, практично нереально. Ці дані допоможуть вам не страждати від зайвої ваги і не мати проблем з ішемічною хворобою серця.
За даними таблиці ми бачимо, що в печінці, яловичому мовою, мойві, креветках, риб'ячої ікрі, коропа зміст ХС вище, ніж у свинині і свинячому жирі! І саме великий вміст холестерину в яловичих мізках (пам'ятаєте, що ХС є будівельним матеріалом нервової системи?). Тут дуже важливо сказати, що рівень вмісту ХС в крові на 65 - 75% обумовлено синтезом печінки, і на 25 - 35% надходженням з їжею.
Формування холестерином атеросклерозу
Атеросклероз - полифакториальное захворювання серцево-судинної системи з переважним ураженням артерій середнього і великого калібру.
Холестерин виділяється з печінки з жовчю в складі жовчних кислот, які на 70 - 90% всмоктуються в тонкому кишечнику, і надходять в печінку, де з них знову синтезується холестерин. Таким чином, обмін Холестерин є тонко регульовану систему. Надлишок надходження ХС з їжею компенсується зменшенням всмоктування в кишечнику, а також зниженням синтезу в печінці. У разі зменшення кількості ХС в їжі, відбувається зворотний процес - збільшується його синтез в печінці і збільшується всмоктування в тонкому кишечнику. Тому рівень холестерину в крові є стабільним показником, до того часу поки не відбувається збій - порушення цих процес
Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) перешкоджають відкладенню холестерину в судинах, і навіть видаляють вже відкладений холестерин з стінки судин, відправляючи його для подальшої утилізації в печінку. Ці ліпопротеїди перешкоджають утворенню атеросклерозу. Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ) сприяють утворенню атеросклерозу.
Таким чином, чим вищий вміст ЛПНЩ і ЛПДНЩ, тим вище ризик розвитку атеросклерозу. Чим вище рівень ЛПВЩ, тим краще.
Індекс атерогенності (ризику розвитку атеросклерозу) можна розрахувати за формулою: К = ХСобщій - ЛПВЩ / ЛПВЩ, де ХСобщій - загальний вміст холестерину в плазмі крові. ЛПВЩ - вміст ліпопротеїдів високої щільності в плазмі крові. У нормі: К = 3-3,5.
Чим нижче цей коефіцієнт, тим краще. Нормативні показники ліпопротеїдів в плазмі крові представлені в таблиці . За європейськими даними, ЛПНЩ повинні бути, менше 3,0 ммоль / л (Wood D. Et al. Eur.Heart J., 1998).
Так чому відбувається збій, чому відбувається порушення в обміні холестерину? Ці механізми дуже складні і до кінця не вивчені. Відомо, що у ряду народностей Крайньої Півночі, де основними продуктами харчування є оленина і риба, атеросклероз зустрічається рідко. І в той же час у вегетаріанців може бути високий рівень вмісту холестерину і ЛПНЩ в крові! Підвищений вміст ХС може бути обумовлено спадковими факторами: гетерозиготна або гомозиготна сімейна гиперхолистеринемия. Однак багато наукові дані доводять, що високий рівень холестерину і ЛПНЩ, в тому числі не завжди є абсолютно надійною ознакою розвитку атеросклерозу. Цікавим видається і певна мозаїчність ураження судин, тобто бляшки формуються в певних відділах. Виникає резонне питання: чому тут, а не в іншому місці судини формується атеросклероз?
Як вже говорилося, атеросклероз є багатофакторним захворюванням. Значуще значення в формуванні бляшки в певному місці судини, сприяє ураження стінки самого судини. Фактори ризику розвитку ураження судин і розвиток атеросклерозу наступні:
- Гиперхолистеринемия і дисліпідемія.
- Куріння.
- Високий артеріальний тиск.
- Стреси.
- Цукровий діабет.
- Знижена фізична активність.
- Вік і стать.
Ці та інші фактори ризику призводять до ураження цілісності судинної стінки, де відбувається відкладення ліпопротеїдів, фібрину, тромбоцитів, кальцію, що і формує атеросклеротичної бляшки.
У курящих людей, атеросклероз розвивається в 2-3 рази швидше, ніж у не курящих. У курців так само відзначається збільшення уражених судин.
Підвищення артеріального тиску збільшує ризик ішемічної хвороби серця більш ніж в 3 рази при будь-якому рівні ХС в плазмі крові. При випадковому виборі чоловіків-москвичів у віці 40-59 років за 6 років відсоток померлих від захворювань пов'язаних з атеросклерозом був в 5 разів більше при комбінації дислипопротеинемии з артеріальною гіпертензією, ніж при наявності одного з цих факторів (Оганов Р.Г., Жуковський Г .З., 1987). Більше одного мільйона чоловік помирає в світі від серцево-судинних захворювань, з них майже півмільйона від ішемічної хвороби серця і 300 000 церебральної судинної патології - інсульти та ін. (Кухарчук В.В., 2006). В основі цих захворювань лежить атеросклеротичне ураження артерій міокарда та головного мозку. У Росії смертність населення від ішемічної хвороби серця знаходиться на одному з перших місць. Максимум частоти захворювання припадає на вік 40-50 років (Парфьонов А.С., 2006). На гіпертонічну хворобу в Росії страждає 39,9% чоловіків і 41,1% жінок (Котов С.В., 2006).
Емоційний стрес призводить до нейрогуморальним зрушень, які підвищують проникність судин і полегшують їх інфільтрацію ліпідами.
Однак порушення мозкового кровообігу спостерігаються і у дітей. У структурі дитячої неврологічної патології, вони становлять від 3-5% до 8 - 10% (Бадалян Л.О., 1984; Трошин В.М., 1996; Banker Q., 1992). І у дітей той же бувають інсульти. Так, так, саме інсульти! У 83% випадків ішемічні інсульти у дітей обумовлені вродженими аномаліями судин.
Захворюваність на інсульт у дітей: Канади, Великобританії, Франції і США, становить від 2 до 13 на 100 000 дитячого населення в рік (DeVeber G., 2005; Giroud M. et al., 1995; Kirham F., Hogan A., 2004 ; Lanthier S. et al., 2000., Lynch J., 2004). Проведені дослідження в Південному адміністративному окрузі Москви в період з 1997 по 2004 роки виявило поширеність мозкового інсульту у дітей - 6,94 випадку на 100 000 дитячого населення в рік (Зиков В.П., Черкасов В.Г. та ін., 2005) .
Цікавим видається фактор ризику за статтю та віком. Справа в тому, що атеросклеротичні зміни судинної системи починаються вже в дитячому віці! Так за даними А.М.Віхерта з співавт. (1981) фіброзні бляшки в лівій низхідній серцевої артерії спостерігаються у віці 10-19 років в 17,8% випадків, 20-29 років - 45,7%, 30-39 років - 78, 6%, 40-49 років - 93 % випадків! Ішемічна хвороба серця (ІХС) до 50 років у жінок відзначається в 3-4 рази рідше, ніж у чоловіків, однак, після менопаузи це співвідношення поступово вирівнюється. І після 60 років співвідношення випадків інфарктів серця та інсультів у чоловіків і жінок стає рівним.
Однак найголовнішим фактором у розвитку атеросклерозу є гиперхолистеринемия, що підтверджується виявленням атеросклерозу у дітей зі спадковою гіперхолінестереміей! Адже у дітей немає інших фактор ризику. Вони не курять, рухливі, немає підвищеного артеріального тиску, надлишкової маси тіла і цукрового діабету, крім підвищення концентрації холестерину. Так, так шановні читачі. У дітей зустрічається атеросклероз. І атеросклероз неухильно молодшає. Цікаво, що крім сімейної гиперхолистеринемии, виявлення підвищення холестерину у дітей, спостерігається при ряді інших спадкових захворюваннях. Наприклад, при синдромі Вільямса. При цьому синдромі у дитини з народження відзначається підвищений вміст в крові холестерину, яке самостійно проходить до 2 років життя.
Способи нормалізації холестерину та інших ліпідів
Нормалізація рівня холестерину та інших компонентів ліпідного профілю, повинна проводитися комплексно і під контролем лікаря. Не випадково в деяких клініках Москви є кабінети дисліпідемії. Це дуже допомагає в роботі неврологів, кардіологів і терапевтів.
дієта
Дієта повинна містити в собі два компоненти:
- Максимальне зниження прийому в їжу продуктів з високим вмістом холестерину (див. Табл.№1). Прийом в їжу дієтичного м'яса - кролик, індичка; знежирених молочних продуктів. Добре замінити молочні продукти (сир, сир) на соєві. Зниження загальної калорійності їжі, особливо якщо є надлишкова маса тіла. Приймати з їжею не більше 300 мг холестерину на добу см таблицю
- Прийом в їжу продуктів з природними ліпотропні властивості, тобто завдяки вмісту в цих продуктах поліненасичених жирних кислот, відбувається зниження ХС. До них відносяться рослинні масла: льняне, кукурудзяна, гарбузове, оливкова, волоського горіха. Інші рослинні масла не має такого ліпотропної ефекту. Поступово замінюйте вершкове масло цими рослинними оліями і повністю перейдіть на прийом і використання в приготуванні їжі тільки цих масел. Рекомендую вживати в їжу жирну рибу сортів: скумбрія, оселедець, сардини, тунець, палтус.
Багато морепродукти містять холестерин, але через вміст в жирних сортах риби поліненасичених жирних кислот омега-3, це сприяє руйнуванню і виведенню холестерину. У таких морепродуктах, як креветки, кальмари, восьминоги, де немає жиру і відповідно омега-3, багато холестерину, який потрапляє в кров при вживанні цих продуктів в їжу. Прийом риб'ячого жиру знижує рівень холестерину та тригліцеридів. Так за даними В.Е.Рhillipson et al. (1985), рівень загального холестерину і тригліцеридів знизився відповідно на 27% і 64%, при застосуванні риб'ячого жиру.
Пам'ятаю, як в дитячому саду мене насильно змушували пити риб'ячий жир. Звичайно, не для профілактики атеросклерозу, по всій видимості, для профілактики рахіту. Його огидний запах і смак, відчуваю і зараз при одному згадуванні: «риб'ячий жир». Добре, що зараз риб'ячий жир випускають в капсулах. Сприятлива дія на ліпідний обмін обумовлена вхідними в склад риб'ячого жиру поліненасиченими жирними кислотами класу омега-3. Крім риб'ячого жиру, випускають і препарати містять омега-3.
До розмови про вживання алкогольних напоїв, як засобу знижує холестерин. Безсумнівно, прийом алкоголю не дає зниження холестерину. І більш того алкоголь дратує печінку, призводить до жирового гепатозу і розвитку цирозу. Прийом червоного натурального сухого вина, сприяє поліпшенню ліпідного профілю через що містяться в шкірці і кісточках винограду особливих речовин. Однак треба пам'ятати, що прийом червоного сухого вина повинен бути не більше 150 мл на добу! Часто під виглядом оздоровлення люди п'ють алкогольні напої, не дотримуючись запропонованої дозування.
Пам'ятайте, що навіть самій жорстокій дієтою можна знизити вміст загального холестерину на 15 - 20%. Нагадаю, що основна кількість холестерину синтезується печінкою.
За даними Британської Дієтичної Асоціації щодо вітамінів і харчових добавок - немає даних, що прийом вітамінів, антиоксидантів та інших харчових добавок сприяє профілактиці і лікуванню атеросклерозу. Однак за даними канадських учених низько-жирова дієта, багата рослинними Стирол і харчовими волокнами, може знижувати рівень ліпопротеїдів низької щільності (Journal of the American Medical Association, 2005). Тому я приведу ряд рослинних препаратів для комплексного лікування гиперхолистеринемии і атеросклерозу.
Збір: плоди глоду криваво-червоного - 15 гр., Плоди аронії чорноплідної - 15 гр., Плоди суниці лісової - 15 гр. Дві столові ложки збору залити 500 мл води, нагріти на киплячій водяній бані 30 хвилин, охолодити 10 хвилин, процідити і довести водою кількість відвару до початкового об'єму. Приймати по 100 мл 3 - 4 рази на день.
Тепер трохи поговоримо про часник, і міфі про те, що він впливає на зниження холестерину. У 1972 році експедиція «Юнеско» знайшла в монастирі Тибету глиняні таблички з таємничими рецептами народної медицини. Їх вдалося розшифрувати. Там було написано наступне: «очищає організм від жирних і вапняних відкладень, різко покращує загальний обмін речовин в організмі, в результаті чого всі судини стають еластичними. Завдяки цьому попереджається стенокардія, інфаркт міокарда, склероз, утворення різних пухлин, зникають головні болі, шум у голові, відновлюється зір. При точному і осмисленому виконанні лікування повністю омолоджується організм людини ». В кінці 70-х років ХХ століття цей рецепт, часнику настояного на спирті, обійшов всі науково-популярні видання Радянського Союзу. Багато людей застосовували його без видимої позитивної динаміки. В даний час він становить інтерес з позицій вивчення історії медицини. Хоча і в даний час знаходяться послідовники цього рецепта. У моїй лікарській практиці той же зустрічалися пацієнти, які виконували все строго відповідно до інструкції, але без результатів.
Цікаво, що і в російській народній медицині є дані про часник, як про омолоджуючий засіб. Часник є найсильнішим біостимулятором. Він допомагає при дисбактеріозі, астенії (млявість, слабкість, стомлюваність), глистової інвазії. Не випадково, що кришнаїти (послідовники однієї з індійських релігій) не вживають часник поряд з алкогольними напоями і ін. Речовинами. Так як цей стимулятор буде відволікати від духовного усвідомлення постулатів кришнаїзму, а значить «просвітлення».
Безсумнівним негативним властивістю часнику є його різкий специфічний запах. Зараз продають в аптечній мережі витяжку з часнику в спеціальних капсулах. Слід пам'ятати, що застосування часнику протипоказано особам з захворюваннями шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба, панкреатит та ін.). Він володіє сильним подразнюють.
Існують продукти, що знижують рівень холестерину в організмі і сприяють його виведенню. До них відносяться: вівсяні пластівці, яблука, слива, різні ягоди, бобові (квасоля, горох), рис (особливо бурий). Всі вони містять розчинну клітковину (пектин, клейковину) і при варінні утворюють желеподібну масу. Добре в їжу вживати горіхи. А так же пити зелений чай. А якщо при заварюванні зеленого чаю Ви додасте кардамон, то буде дуже цікавий смак, і корисно. Зелений чай містить флавоніди, які зміцнюють стінки судин і мають антиоксидантну властивість. Флавоніди так само містяться в шипшині, ягодах чорної смородини, чорноплідної горобини, лимонах. І ці продукти багаті вітаміном С, що так само дуже корисно пацієнтам з гиперхолистеринемия і атеросклерозом.
Корисні при атеросклерозі соки з картоплі, буряка, моркви, кавуна, капусти, гарбуза. Добре в їжу вживати морську капусту. Для вашої зручності складена таблиця .
Загальні поради по дієті:
- Яєчні білки не містять холестерину, тому замінюйте ними цільні яйця в рецептах (кожному цілому яйцю додайте 2 білки).
- При приготуванні супу охолодіть м'ясний бульйон і зніміть шар застиглого жиру. При приготуванні зріжте жир з м'яса і видаліть шкіру птиці.
- Уникайте смаженої їжі.
- Поєднуйте м'ясні страви з овочами або макаронами.
- Заправляйте овочеві салати і закуски лимонним соком, травами, спеціями (кардамон, селера, петрушка, каррі, часник і ін.).
- Обмежте використання майонезу, жирних соусів, кетчупу.
- Якщо Вам хочеться солодкого, краще за все Вам підійде в таких ситуаціях вівсяне печиво або фруктовий лід.
Медикаментозне лікування гіперхолестеринемії та атеросклерозу
Медикаментозне лікування має призначатися лікарем в залежності від вашого індивідуального ліпідного профілю плазми крові, ваших супутніх захворювань: захворювань печінки, хворі Ви на цукровий діабет або гіпертонічну хворобу та ін. Не можна приймати медикаменти за порадою родичів, друзів і знайомих. Якщо певний препарат допоміг вашому сусідові, то це не означає, що він допоможе Вам. Тому що у Вас унікальний організм, власне перебіг захворювання і свої супутні хвороби. Однак медикаментозну терапію можна описати в загальних принципах, без зазначення назви препаратів. (Не буду займатися рекламою окремих медикаментів).
Універсального засобу для зниження холестерину і нормалізації ліпідного статусу, поки не існує. Можна виділити дві основні групи: засоби, що знижують ХС і препарати, що зменшують рівень тригліцеридів. В останні роки все ширше використовують так звані фібрати і статини. Вони в основному гальмують синтез печінкового ХС. Таким чином, впливаючи на печінку, що призводить в ряді випадків, навіть до токсичного впливу на печінку. Однак фармацевтична промисловість не стоїть на місці, і з'являються нові статини, що не роблять токсичної дії на печінку. І при використанні статинів, звичайно треба дотримуватися дієти, тому що 30 - 35% ХС потрапляє з їжею. Статини покращують функцію ендотелію і впливають на атеросклеротичної бляшки (Boneti PO et al. Europ.Heart J., 2003). Ще ряд труднощів, які не призводять до масового застосування цих препаратів, то, що вони дорогі і діють на період застосування. І необхідно практично довічно приймати ці препарати. Це може привести до певного впливу на функцію печінки, і в рідкісних випадках, токсичного ефекту від застосування статинів. При відсутності ефектів від проведеного лікування, в останні десятиліття проводять плазмаферез. У деяких випадках хірургічне лікування.
Профілактика гіперхолестеринемії та атеросклерозу
Профілактика повинна включати відмову від шкідливих звичок, правильне харчування, нормалізації праці і відпочинку, систематичну рухову активність. Говорячи про рухової активності, треба сказати, що надмірний фізична праця і дуже великі навантаження, навпаки сприяють підвищенню рівня холестерину. Все потрібно робити без фанатизму.
Необхідно контролювати і нормалізувати артеріальний тиск. Стежити за рівнем цукру в крові і проводити постійне лікування, якщо у Вас є такі відхилення.
Говорячи про профілактику атеросклерозу, на окрему увагу заслуговує феномен «пенсіонерського банкрутства». Як відомо, він представляє погіршення самопочуття і загострення захворювання у людей, які ведуть активний, а іноді і напружений спосіб життя і раптово його перервали у зв'язку з відходом на пенсію. Різкі зміни життєвого стереотипу, можуть мати негативний вплив на багато функцій, в тому числі і посилювати розвиток атеросклерозу (Кухтевіч І. І., 1998). Тому, дуже важливо, щоб при виході на пенсію, людина не відчував свою непотрібність, чи не значимість. Треба щоб пенсіонер вів трудову діяльність, але вже у себе вдома. Може бути, більш посилено зайнявся своїм хобі: щось майстрував. У мене є пацієнтка, яка багато років пише книгу спогадів. У неї безліч хвороб і проблем, але заняття улюбленою і цікавою справою їй допомагає справлятися з недугами. Їй нещодавно виповнився 81 рік, а вона при здоровому глузді і пам'яті.
Потрібно підходити комплексно до свого оздоровлення. Ефективність профілактичних і лікувальних заходів зростає, якщо Ви такі заходи проводите спільно з лікарем.
Проводьте профілактику гіперхолестеринемії та атеросклерозу. Чим раніше Ви почнете це робити, тим буде краще Вам і Вашим близьким.
Воронов Ігор Анатолійович, дитячий лікар, невролог
Що таке холестерин?У яких продуктах міститься холестерин?
Що таке холестерин?
У яких продуктах міститься холестерин?
Пам'ятаєте, що ХС є будівельним матеріалом нервової системи?
Так чому відбувається збій, чому відбувається порушення в обміні холестерину?
Виникає резонне питання: чому тут, а не в іншому місці судини формується атеросклероз?