- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
пшоно
Пшоно це насіння проса, рослини, яке є одним з найдавніших культур. Раніше пшоно називали "золота крупа", хоча воно буває не тільки жовтим, а й білим, сірим і навіть червоним. Пшоняна каша - традиційне блюдо східних слов'ян. Вона відрізняється від інших круп, перш за все високим вмістом жирів і сприяє виведенню з організму антибіотиків. Тому її рекомендують вживати під час і після курсу лікування препаратами-антибіотиками.
Пшоно пшону рознь.Чтоби прикупити собі корисної крупи, краще вибирати пшоно, розфасоване в прозорі пакети. Справа в тому, що колір пшона може дещо розповісти про смак майбутньої каші. Зернятка пшона можуть бути як світло-жовтими, майже бежевими, так і мати курчачими забарвлення. Чим жовтіше пшоно, тим смачніше буде каша. До того ж більш темне пшоно зробить вашу кашу розсипчастою, тоді як зі світлого, швидше за все, вийде «розмазня». Крім того, існують різні сорти пшенки.
Так зване пшоно-дранец - це цілісні зерна, звільнені тільки від квіткових плівок. Така крупа відрізняється характерним блиском і має злегка гіркуватий присмак, тому її рідко використовують для приготування каші. А ось пшоно шліфоване або товчене - це ядра проса, повністю звільнені від квіткових плівок і частково від насінних і плодових оболонок і зародка. Воно жовтіше, ніж пшоно-дранец, і не блищить. Таке пшоно краще засвоюється, швидше вариться і прекрасно підходить для каш і запіканок. Пшоно подрібнене (побічний продукт переробки проса) - роздроблені ядра, які варяться дуже швидко. Таке пшоно добре для в'язких каш і биточків.
І звичайно ж, не забувайте звертати увагу на термін придатності купленої крупи. На відміну від більшості круп, які можна зберігати мало не роками, пшоно швидко злежується і починає гірчити. Легку гірчинку можна ліквідувати, якщо перед приготуванням обшпарити крупу окропом або всуху обсмажити на сковороді.
Корисні властивості пшона
Пшоно вважається однією з найменш алергенних зернових культур. Воно дуже легко засвоюється організмом, тому підходить навіть для людей з чутливим травленням.Пшоно містить 70% крохмалю, 12-15% білка, що містить незамінні амінокислоти, а так само велика кількість жиру 2,6-3,7%, клітковини 0,5-08%, невелика кількість цукрів до 2%, вітаміни В 1 , В 2 , РР і велика кількість фосфору , калію і магнію .
За вмістом білка пшоно перевершує рис і ячмінь, а за вмістом жиру поступається тільки вівсяної крупі. Білки пшона включають незамінні амінокислоти - третнін, валін, лейцин, лізин, гістидин, а також жирні кислоти, мікроелементи, ферменти. Вітамінів групи В в ньому більше, ніж в зернах всіх інших злакових культур, фолієвої кислоти вдвічі більше, ніж в пшеницю і кукурудзу. Фосфору в 1,5 рази більше, ніж в м'ясі! Пшоно містить значну кількість цинку , йоду , Калію, натрію , Магнію і брому.
У народній медицині пшоно вважається продуктом, що дає сили, зміцнює тіло, особливо м'язову систему. Просо є прекрасним засобом від закрепів. Воно виводить з організму залишкові антитіла і продукти їх розкладання, тому всім, хто лікується антибіотиками, рекомендується обов'язково раз в день їсти пшоняну кашу. Пшоно швидко розварюється, вона є придатною для розсипчастих каш, пудингів та інших страв. У той же час страви з пшона корисні при атеросклерозі, цукровому діабеті і захворюваннях печінки в зв'язку з їх ліпотропні дією.
Пшоно має сечогінну і потогінну дію і використовується при лікуванні водянки. Воно сприяє зміцненню зламаних і пошкоджених кісток і з'єднання м'яких тканин, а також загоєнню ран. Лікувальними властивостями володіє пшоно, яку готують з проса.
Пшоно надає на організм загальнозміцнюючу дію, і вважається, що воно сприяє виведенню з організму антибіотиків і токсинів. Пшоняна каша благотворно діє на організм і при атеросклерозі, і при цукровому діабеті, і при хворобах печінки. А при запаленні підшлункової залози рекомендується з'їдати її по тарілці в день.
У народній медицині:
- при пухлинах
По 1 столовій ложці пшона і нарізаною просяний соломи залити 2 склянками води, довести до кипіння, кип'ятити 15 хвилин. Настоювати 2 години в теплому місці або в термосі, процідити. Відвар пити теплим по 1/2 склянки 3 рази на день. - При цукровому діабеті
Просо промити проточною водою і злегка підсушити. Залити окропом. Настоювати 2 години, процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день між прийомами їжі.
Небезпечні властивості пшона
Хоча цей продукт є вкрай корисним для організму, але підходить він не всім людям.
Вживати пшоно в міру радять вагітним . А чоловікам треба взяти на замітку, що більше кількість пшенки в раціоні може спричинити за собою ослаблення потенції.
Нещодавно були опубліковані результати досліджень, в яких з'ясувалося, що цей злак здатний затримувати процес засвоєння йоду. Але багато лікарів спростовують цю гіпотезу, оскільки вважають, що можна приймати йодовмісні препарати після з'їденої порції пшенки, адже ці цінні продукти можна розподілити в раціоні.
Лікарі забороняють вживати пшоно в великих кількостях тим, у кого спостерігаються запалення в товстій кишці і тим, у кого діагностували захворювання шлунка і знижену кислотність. Від вживання пшона також рекомендується утриматися під час лікування гіпотиреозу.
У цьому відео дієтолог розповість про користь і шкоду пшоняної каші, а також відповість на популярні питання про неї.