- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
Буряк
- калорійність буряка
- Склад і корисні властивості буряка
- шкода буряка
- види буряка
- Сорти столового буряку
- Вибір і зберігання буряків
- Буряк в схудненні
- Буряк в кулінарії
Буряк - це трав'яниста рослина сімейства амарантового, що має одно-, дво- і багаторічних представників. Овоч має великий коренеплід темно-бордового кольору круглої, сплющеною або циліндричної форми і великі листи насиченого зеленого кольору з бордовими прожилками на довгих м'ясистих черешках. Відома з часів стародавнього Вавилона, буряк до теперішнього часу є одним з улюблених овочів, за ступенем поширеності поступаючись лише картоплі (Calorizator). Рим і Візантія, звідки буряк потрапила на територію сучасної Росії, практично все Середземномор'я вважається батьківщиною буряка. Цікавий факт - спочатку в їжу вживалася тільки бурячиння , Її вимочували у воді і заправляли гострим перцем.
калорійність буряка
Калорійність буряка залежить від її сорту. Калорійність «звичайної» столового буряка складає в середньому 43 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості буряка
Завдяки своїм складом, в якому присутні: вітаміни А , В 1 , В 2 , В 5 , О 6 , О 9 , З , РР , А також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій , кальцій , магній , цинк , мідь і марганець , залізо , йод , Бор і ванадій , фосфор і натрій , Буряк є одним з найбільш корисних овочів в лінійці загальнодоступних продуктів. Буряк корисний як профілактичний засіб появи хвороб серця і судин, бере участь в процесі кровотворення, перешкоджає виникненню лейкемії та анемії. За часів відсутності полівітамінних засобів, буряком і її соком лікували цингу і авітаміноз, використовували як очисний і послаблюючий засіб. Клітковина і харчові волокна, в достатній кількості представлені як в сирої, так і в вареної буряках , Працюють як загальнозміцнюючий засіб і покращують обмін речовин, буряк «чистить» печінку, нирки і судини. буряковим соком , Розведеним водою, лікують нежить, закопуючи його в кожну ніздрю кілька разів на день.
Дрібно натертої сирої буряком можна зняти запалення на шкірі і невеликі пухлини, адже недарма буряк вважається необхідним продуктом харчування для онкологічних хворих в період реабілітації після хіміо-і променевої терапії. Буряк має властивість знижувати артеріальний тиск, що вкрай важливо для людей з гіпертонією.
шкода буряка
Буряк не рекомендується вживати або істотно зменшити кількість продукту тим, у кого діагностовано сечокам'яна хвороба і ниркова недостатність, камені в нирках і сечовому міхурі. Не слід захоплюватися вживанням буряка діабетикам через високий вміст в овочі природних цукрів. Також необхідно пам'ятати, що буряк є алергеном, тому в раціон дітей її потрібно вводити поступово.
Обов'язкове правило вживання бурякового соку - пити його свіжовичавленим категорично не можна, це може привести до спазму судин, сік на кілька годин потрібно прибрати в холодильник, після чого випити в чистому вигляді, або змішавши з морквяним , огірковим або соком з селери .
види буряка
Буряк має кілька різновидів:
- Кормова - має найбільші коренеплоди, використовується для корму худоби;
- Цукрова - білий подовжений коренеплід, обробляється з метою отримання цукру;
- Їдальня - всім відома окультурена буряк, яка вживається в їжу;
- листова - мангольд , Має соковиті і хрусткі листя, які їдять як сирими, так і піддають тепловій обробці.
Сорти столового буряку
Всі сорти буряка діляться на ранні, середньостиглі та пізні, які особливо підходять для тривалого зберігання. Кращими ранніми сортами для середньої смуги вважаються: Бордо, Баргузин, Єгипетська плоска, Холодостійка, Червона куля. З середньостиглих виділимо: Бона, Детройт, Богема, Мулатка і Незрівнянна. Пізні поширені сорти: Циліндра і Ренова.
Вибір і зберігання буряків
При покупці коренеплодів потрібно звертати увагу на гладкість і цілісність поверхні коренеплоду - вибоїни, нарости, горби або сліди гниття повинні стати причиною відмови від придбання. Буряк, зібрану на власному городі в сухий день потрібно просушити, розклавши її в один шар в сухому приміщенні або під навісом, зрізати бадилля, залишивши 1-2 см черешків і зберігати в погребі чи на балконі, уклавши в ящики з трохи вологим піском, щоб уникнути висихання (калоризатор). Корисна порада - використовувати великі коренеплоди краще якомога швидше, вони не володіють такою лежкостью, як невеликі.
Буряк в схудненні
Буряк, володіючи легким проносним ефектом, є незамінним продуктом для всіх, хто стежить за вагою або збирається схуднути. Розвантажувальні бурякові дні, бурякова монодиета або варена буряк з оливковою олією кілька разів на тиждень як полудня не тільки нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту і посприяють зниження ваги, але і піднімуть настрій.
Буряк в кулінарії
Буряк є універсальним продуктом, її варять, запікають, гасять, солять, маринують і використовують у сирому вигляді, вона - основа справжнього борщу, юшки з буряків і багатьох інших супів. При тепловій обробці продукт практично не втрачає корисних властивостей, тому відварену буряк використовують в салатах і закусках, як прикраса страв або як самостійну страву.
Дізнатися більше про буряк, її видах, користь і шкоду можна дізнатися з відео-ролика телепередачі «Про найголовніше».
Спеціально для Calorizator.ru
Копіювання даної статті цілком або частково заборонено.
