- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
аїр
аїр
Аїр болотний - застосування, лікування, властивості, рецепти
Інші назви - аїр тростинний, татарське зілля, татарська трава, ірний корінь, Явер, Шабельник.
Батьківщиною аїру болотного вважають Індію, Китай, Східну і Південну Азію. До Росії його завезли татари, за часів татаро-монгольської навали: за легендою, вони возили з собою кореневища лепехи, як загальнозміцнюючий і бактерицидну воду засіб. Звідси і назва - татарське зілля.
Зараз аїр болотний росте по всій Європі, включаючи Британські острови, завдяки арабам, які його туди завезли. Також він поширений і в Америці.
Аїр не здатний самозапилюватися, а оскільки далеко від батьківщини немає специфічних комах, здатних його опиліть, рослина не зав'язує плодів і розмножується виключно вегетативним шляхом, т. Е. Кореневищем.
Аїр болотний це багаторічна трав'яниста рослина висотою в середньому 50-70 см. Любить він вологі місця, зростає в тихих заводях, по берегах річок, біля ставків, озер, на заболочених лугах.
З лікувальною метою застосовують в основному кореневища лепехи, а й листя також використовують.
Корінь аїру зовні червонуватий, всередині білий, товщиною з палець, складається з безлічі колінце, покритий волокнами і має специфічний приємний запах.
Заготівля лепехи. Заготовляють кореневища лепехи ранньою весною або восени. Їх миють, чистять, нарізають невеликими шматками і сушать під навісом або в сушарках при температурі не більше 30 ° С. Листя аїру заготовляють в липні-серпні.
Сушать також під навісом, розстилаючи тонким шаром. Сировина зберігають у паперових мішках у сухому місці. Термін зберігання - до 3 років.
Аїр застосування, властивості. Аїр має болезаспокійливу, заспокійливим, протизапальну, дезінфікуючу, тонізуючим, спазмолітичну, жарознижувальну, відхаркувальну, жовчогінну, сечогінну, судинорозширювальну, ранозагоювальну діями.
Застосовують у вигляді відварів, настоїв, настоянок, порошку з кореня.
Відвар коренів (кореневищ) аїру - хороший засіб при проносах, кишкових кольках, захворюваннях шлунка, метеоризмі, отруєннях.
При вживанні лепехи поліпшується функціональність печінки і збільшується жовчовиділення.
Настій коренів або листя аїру беруть для лікування при захворюваннях печінки, жовчних проток і жовчного міхура, а також як відхаркувальний, жарознижувальний засіб при бронхіті, бронхіальній астмі, пневмонії, туберкульозі легенів.
Кореневища лепехи жують маленькими шматочками, приймають у вигляді відвару або порошку (на кінчику ножа), як тонізуючий засіб при пригніченні центральної нервової системи, для підвищення статевої функції, а також при судомах, різних психічних захворюваннях, істерії, неврастенії, для поліпшення пам'яті. Розтертим в порошок коренів аїру присипають гнійні виразки і рани.
При укусі змії п'ють відвар і роблять примочки з соку або відвару рослини. Відвар коренів (кореневища) аїру або настій листя приймають при серцебитті, підвищеному кров'яному тиску, а також після перенесеної інфекційної хвороби, при виснаженні.
При захворюваннях спинного мозку з втратою чутливості рекомендується пити настій рослини, робити примочки і жувати коріння. П'ють відвар кореня аїру при грипі, холері, тифі, як дезінфікуючий засіб, а також жують його для профілактики цих захворювань.
При грибкових ураженнях шкіри приймають всередину настій лепехи і роблять примочки з відвару цієї рослини. Настій лепехи вживають при нерегулярних менструаціях.
При запальних процесах жіночих статевих органів (кольпіті, білях, вагините і ін.), Роблять спринцювання настоєм або відваром з кореня аїру, ванночки, ванни.
Ванни з відваром кореня і листя аїру, рекомендують і при хронічних артритах, поліартритах. Вони володіє протівоартрітним і жарознижувальну дію, допомагають також при лікуванні рахіту і поразок кісткової тканини.
Відвар застосовують для полоскань при ангіні, запальних процесах в ротовій порожнині, запаху з рота, зубного болю.
Тибетські лікарі радять під час епідемії грипу перед виходом з дому пожувати шматочки кореневища лепехи для підвищення опірності організму. Виявляється, диво-корінь ще й чудовий антисептик - він навіть входить до складу старовинного монгольського зілля для лікування венеричних захворювань (ось як, виявляється, татаро-монголи лікували вельми поширений серед будь-яких завойовників недуга) ... Почувши про це європейці стали жувати кореневища лепехи під час епідемій чуми, холери та тифу. До речі, така процедура дуже корисна при всіх захворюваннях порожнини рота і навіть допомагає від зубного болю.
Коріння аїру жують щоб знизити тягу до паління, усунути неприємний запах з рота. Гнійні рани, виразки промивають спиртовою настоянкою лепехи, розведеною водою, роблять примочки з відвару, присипають порошком коренів аїру. Примочки з відвару кореневищ роблять при деяких ураженнях нігтів. Відваром кореневищ аїру або листя миють голову для зміцнення волосся.
Відвар коренів (кореневищ) аїру: 3 ст. ложки подрібнених кореневищ аїру залити 0,5 л. окропу, варити півгодини на повільному вогні, після охолодження процідити. Пити по півсклянки відвару 3-4 рази в день, за 30 хвилин до їжі при бронхіті та інших вище перерахованих захворюваннях.
Відвар кореневищ аїру для ванн: взяти 300 г коренів на 5 л води, кип'ятити 5 хв, настояти 1 годину, процідити. Приймати ванни по 15-20 хв. при температурі 36-38 ° С. Використання таких ванн описано вище.
Настій листя аїру (стебел): 1 ст. ложка сировини на 1 склянку окропу, настояти 30 хв, процідити перед вживанням, приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди. Застосування дивіться вище.
Спиртова настоянка кореневища лепехи (екстракт): 1 ст. ложку подрібнених коренів залити 1 склянкою горілки, настояти в темному теплому місці 1 тиждень, процідити. Приймати по 10-15 крапель з водою після їди. Для примочок - розвести 1 ч. Ложку настоянки в 1/2 склянці води. Застосування дивіться вище.
Протипоказання. Не можна вживати рослина і препарати з аїру при вагітності, підвищеній кислотності шлунка, кровотечах (носових, гемороїдальних і т. П.), При гострих запаленнях в нирках. З обережністю приймати його гіпотонікам, т. К. Може знизити тиск. Чи не перевищувати дозування, оскільки це може викликати блювоту.
В якості прянощів висушені кореневища лепехи можна використовувати замість лаврового листа, імбиру і кориці. Аїр використовують в невеликих кількостях для приготування різних супів, прозорих бульйонів, білих рибних бульйонів, темних соусів, капусти, особливо червонокачанної, смаженого жирного м'яса, смаженої картоплі і овочів, при консервуванні риби (сприяє її ущільнення і надає пряний аромат і гіркуватий присмак).
Для солодких страв (компотів, фруктових супів, киселів, салатів) коріння аїру можна зацукрувати, для чого в густий цукровий сироп помістити шматочки коренів і пропарити 5-10 хвилин, потім вийняти з сиропу, просушити на дошці, скласти в банки і пересипати цукром. Їх можна вживати і як самостійне блюдо, подаючи на десерт до чаю.
Сухі кореневища і ефірну олію з кореневищ часто використовується для ароматизації (аромати) лікарів, іноді додаються в пиво, а також для ароматизації печива, кремів і пудингів, для аромату хліба.
Висушені і розтерті в дрібний порошок кореневища аїру болотного - традиційна пряність індійської та ісламської кухні. Застосовуються для приготування солодких страв і компотів. В Англії і в Америці з аїру болотного перш робили зацукровані цукати. У Туреччині зацукровані кореневища лепехи - дороге ласощі.
З зовсім молоденьких листових пагонів цієї рослини можна приготувати смачний тонізуючий салат.
