- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
авокадо
- Загальний опис
- Як вибрати
- Як є авокадо
- У кулінарії
- калорійність авокадо
- Харчова цінність в 100 грамах:
- Корисні і лікувальні властивості
- Використання в косметології
- Небезпечні властивості авокадо
Загальний опис
Авокадо (англ. Alligatorpear - алігаторова груша) - високоросла вічнозелене дерево з великими однойменними плодами.
Плоди рослини мають форму груші, овалу або кулі і досягають розмірів 5-20 см. За вагою дозрілий плід може досягати 2-х кг. Зверху авокадо покритий жорсткою шкіркою темно-зеленого або чорного кольору, а внутрішня м'якоть може бути зеленого з жовтуватим відтінком. Налічується понад 400 різних сортів авокадо. Смак авокадо нагадує вершкове масло із зеленню і присмаком горіхів. За свою поживність плід в 1998 році був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.
Авокадо як сільськогосподарську культуру почали вирощувати ще в третьому тисячолітті до н.е. Батьківщиною авокадо вважається Мексика і Південна Америка. Індіанці, які проживають на цих територіях, називають цей фрукт «масло лісу». В країни Європи авокадо завезли іспанці, після одного з морських походів в Америку.
Як вибрати
При покупці авокадо необхідно перевірити дозрів плід. Якщо авокадо твердий і шкірка зовсім продавлюється, значить, плід не дозрів, а якщо він занадто глибоко продавлюється, то перезріло. Також слід звернути увагу на наявність темних плям і тріщин. Це може свідчити про те, що авокадо почав псуватися. Однак найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти недозрілі плоди. Щоб авокадо встиг, його потрібно залишити на кілька днів в кімнатній температурі.
Як є авокадо
Щоб почистити авокадо, потрібно зробити надріз уздовж і одночасно обидві половинки повернути в протилежні сторони. При цьому плід повинен легко розділитися на дві частини. Зсередини вийняти кісточку, очистити м'якоть від шкірки або вискоблити її ложкою. Після очищення авокадо слід відразу ж з'їдати або використовувати в приготуванні страв. Це пов'язано з тим, що на повітрі м'якоть швидко втрачає свої зовнішні властивості і починає темніти. Іноді для уповільнення такого процесу плід змочують лимонним соком.
У кулінарії
Авокадо використовують в приготуванні супів, салатів, закусок, суші, бутербродів та інших страв. Особливо добре авокадо поєднується з морепродуктами . Люди, які дотримуються в їжі вегетаріанства, вживають авокадо як заміну яєць і м'яса.
У промислових масштабах з авокадо виготовляють косметичні засоби: маски, шампуні, бальзами, крему та інші. Для цього з авокадо роблять витяжки та масло.
калорійність авокадо
Безпосередньо залежить від їх сорту. Так Каліфорнійські сирі авокадо містять 167 ккал на 100 г продукту і відрізняються підвищеним вмістом жирів. Флоридські сирі авокадо менш жирні і містять 120 ккал. Масло авокадо містить 884кКал на 100 г продукту, тому люди, які страждають надмірною вагою, повинні помірно вживати і цей фрукт, і його похідні.
Харчова цінність в 100 грамах:
Корисні властивості авокадо
Склад і наявність корисних речовин
У їжу використовується м'якоть авокадо, яка містить велику кількість вітамінів ( Е , Групи В, А , З , До , РР , Фолієва кислота), мінералів ( кальцій , фосфор , калій , залізо , натрій , сірка , мідь , хлор , йод , магній , Бор, кобальт , марганець і ін.) і мононасичених жирів, які дуже добре засвоюються організмом.
Корисні і лікувальні властивості
Авокадо має велику кількість властивостей позитивно впливають на організм. Введення в раціон харчування цього плода знижує ризик виникнення захворювань серця, зокрема, інфаркту; судин - атеросклероз, гіпертонія; крові - недокрів'я. Дієтологи призначають цей продукт людям, які страждають на хронічний запором , Катарактою, цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, які супроводжуються високим рівнем кислотності. Також авокадо слід вживати в післяопераційний період, в період одужання після інфекційних захворювань, а також при постійних важких фізичних навантаженнях.
Манногептулоза, що міститься в авокадо, сприятливо впливає на стан нервової системи, знижуючи дратівливість, втома, сонливість, збільшуючи концентрацію, працездатність.
Великий вміст вітаміну А і Е сприятливо діє на шкірні покриви, розгладжують дрібні зморшки, зменшує розміри запалених ділянок від псоріазу, вугрової висипки і екземи. За рахунок антиоксидантних властивостей авокадо захищає клітини організму від впливу радикалів і омолоджує їх.
Використання в косметології
Авокадо використовується для приготування масок для обличчя. Його речовини зволожують, заспокоюють, загоюють і живлять шкіру. Для сухої шкіри можна приготувати маску з пюре авокадо (1/2 плоду), рослинного масла (краще оливкового). Змішавши інгредієнти, кашку нанести на обличчя і залишити на 15-20 хвилин. Потім змити теплою водою. Для жирної шкіри слід використовувати суміш з пюре авокадо (1 ст. Л.), Яєчного білка і соку лимона (1 ст. Л.). Все ретельно перемішати і нанести на шкіру на 10-15 хвилин. Змивати маску слід прохолодною водою. Щоб відновити блиск і силу волоссю потрібно використовувати маску на основі авокадо. Для цього необхідно змішати м'якоть половинки авокадо з оливковою олією. Якщо волосся жирне, то до суміші додати яблучний оцет (1 ст. Л.). Маску нанести на волосся і залишити на 30 хвилин. Після процедури суміш змити теплою водою з шампунем.
Небезпечні властивості авокадо
Плоди авокадо мають ряд негативних властивостей. Речовини, які можуть завдати серйозної шкоди для здоров'я, містяться як в самому плоді, так і в листі. Потрапляючи в організм, ці токсичні речовини можуть викликати проблеми з роботою травної системи, а також стати причиною алергії . Не слід вживати авокадо в їжу годуючим матерям, тому що через нього у немовляти може початися пронос.
Сік з авокадо має високу ступінь зараження бактерією Listeria Monocytogenes. У дітей, людей у віці і у людей з ослабленим імунітетом цей мікроорганізм може викликати серйозне інфекційне захворювання, яке супроводжується лихоманкою, головним болем, нудотою, болями в животі. Особливу небезпеку лістеріозна інфекція представляє для немовлят і майбутніх мам. З вини цієї інфекції може статися викидень або народження мертвої дитини, а новонародженим загрожує сепсис і пневмонія .
Читайте також нашу статтю масло авокадо . Все про його корисні і небезпечні властивості, хімічний склад, харчової цінності, наявності вітамінів і мінералів, застосуванні в кулінарії і косметології.
Як вибрати смачний авокадо і правильно його обробити розповідає Любов Богданова.