- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
маш
- Користь і шкода
- Хімічний склад
- способи приготування
- Як варити боби?
- Як проростити боби?
- рецепти
- «Машхурда»
- висновок
маш ( боби мунг) - рослина сімейства Бобові, яке є джерелом легкозасвоюваного білка, фітоестрогенів та інгібіторів протеази. Родина культури - Індія. Сьогодні виростає в Південно-Східній Азії, Узбекистані, Кореї, Японії, Китаї, Туркменістані. Збір врожаю припадає на червень і листопад.
Боби маленькі, овальної форми, зеленого кольору. Використовуються в кулінарії як гарнір. Маш їдять цілком або виділяють з них крохмаль, на основі якого роблять локшину. Крім того, боби використовуються для приготування супів-пюре, салатів, кремів, закусок.
Маш - висококалорійний продукт (323 калорії на 100 грам), дуже корисний для жіночого здоров'я. Він підтримує гормональний фон (що особливо важливо в період менопаузи), гальмує розвиток раку молочної залози. Крім того, боби мунг покращують пам'ять і зір, зміцнюють суглоби і кістки, борються з алергією та астмою, благотворно впливають на стан нервової системи.
Маш користується надзвичайною популярністю в косметичній індустрії. До складу бобів входить коензим, який призупиняє вікові зміни зовнішності: поява пігментних плям, зморшок, в'ялості.
Користь і шкода
Маш має сечогінну, антисептичну, детоксикаційну властивості. Цікаво, що в стародавньому Китаї знахарі використовували «чудо-боби» для очищення організму.
переваги:
- зменшує пори, живить, пом'якшує, освітлює шкіру (як маски);
- зміцнює імунітет;
- стимулює розумову діяльність;
- підвищує гостроту зору;
- стабілізує холестерин ;
- бореться з пухлинами (інгібітори протеази);
- покращує гормональний фон і психологічний стан жінки під час менопаузи, бореться з приливами (фітоестрогени);
- нормалізує тиск, рівень цукру у крові;
- поглинає токсини, надлишки жиру;
- підвищує гнучкість артерій, вен;
- стимулює продукування колагену, еластину, гіалуронової кислоти, які надають шкірі молодий, здоровий, підтягнутий вид (фітоестрогени);
- збільшує працездатність;
- регулює температуру тіла, за рахунок чого запобігає тепловий удар;
- нормалізує обмін речовин;
- допомагає приборкати голод, знижує тягу до солодкого.
Доктор Ван Хайчао встановив, що екстракт бобів мунгу профилактирует сепсис. Відповідно до проведеного експерименту (на мишах) підтверджено, що показник виживання групи, що одержувала витяжку з маша склав 70%, щодо контрольної, в якій він не перевищував 30%.
Боби мунг - альтернативне джерело білка серед продуктів рослинного походження. Цікаво, що в 100 грамах маша міститься 23,5 грам протеїнів, а в яловичої вирізки - 18,6 грам, свинині - 17,83 грам, відвареної курці - 22,6 грам, сирих яйцях - 12,6 грам. Тому мунгу можна замінити м'ясо 2 - 3 рази на тиждень, це зменшить навантаження на травний тракт.
Бобова культура - дієтичний продукт, який особливо корисний діабетикам, вегетаріанцям, спортсменам, людям із зайвою вагою, проблемами з серцем і обміном речовин.
Протипоказання:
- непереносимість продукту;
- погана перистальтика кишечника;
- захворювання органів травлення.
При надмірному вживанні можлива поява метеоризму і дисперсії.
Хімічний склад
Маш містить цінний рослинний білок, клітковину, вітаміни, мінерали, інгібітори протеази, фітоестрогени, які здатні повноцінно замінити м'ясо.
Найбільшу цінність для людини надають пророслі боби, оскільки в них концентрація нутрієнтів зростає в 1,5 - 5 разів.
Таблиця № 1 «Харчова цінність маш» Компоненти Вміст у 100 грамах продукту Калорійність бобів мунг 323 калорії Калорійність паростків бобів мунг 30 калорій вуглеводи 46 грам крохмаль і декстрини 42,4 грама білки 23,5 грама вода 14 грам Харчові волокна 11,1 грам моно- і дисахариди 3,6 грам зола 3 грами жири 2 грами Таблиця № 2 «Хімічний склад маш» Найменування Зміст нутрієнтів в 100 грамах продукту, міліграм Вітаміни Филлохинон (К) 9,0 Аскорбінова кислота (C) 4,8 Пантотенова кислота (В5) 1,91 Тіамін (B1) 0,621 Токоферол (E) 0,51 Піридоксин (B6) 0,382 Рибофлавін (B2) 0,233 Ніацин (B3) 2,3 Фолієва кислота (B9) 0,140 макроелементи калій 1246 фосфор 367 магній 189 кальцій 132 натрій 41 мікроелементи Залізо 6,74 цинк 2,68 Марганець 1,035
Маш їдять у відвареному і пророщенном вигляді. При регулярному вживанні боби прискорюють одужання хворих, які страждають від інфекційно-запальних захворювань (ларингіту, синуситу, трахеїту, бронхіту, риніту).
За смаком маш нагадує квасоля з нотками горіха. Добре поєднується з рисом , бараниною , Шпинатом, горохом, нутом. В Індії боби використовують для приготування національної страви - густого машхурда. Крім того, з маша виходять ситні запіканки, закусочні пироги, овочеві котлети, рагу, супи-пюре.
способи приготування
Боби мунг широко застосовуються в азіатській кулінарії в відварному вигляді. Маш вживають неочищеним, лущеною, як цілком так і подрібненим. З бобів добувають крохмаль, який використовують для виробництва пасти, желе, морозива, напоїв, кремів. У узбецької кухні з неочищеного маша і рису готують вегетаріанський плов ( «маш-Хурда» або «маш-кічірі»). Боби в поєднанні з курячим, яловичим м'ясом, морепродуктами, арахісом , Соусами, овочами створюють ситні, смачні салати.
Маш, смажена у фритюрі - традиційна східна закуска.
Як варити боби?
- Сполосніть крупу під холодною водою.
- Замочіть на 2 години (або ніч). Чим довше боби будуть насичуватися вологою, тим м'якше вони будуть в готовій страві і менше часу буде потрібно для їх приготування.
- Поставте крупу на вогонь (з розрахунку 1 частина маша на 2,5 частини води), варіть півгодини на слабкому вогні. Кашу солять за 10 хвилин до закінчення приготування. Для поліпшення смаку в маш можна додати вершкове або соняшникову олію, пасеровані цибулю, морква , Гриби, гострі спеції (асафетида, каррі, порошок чилі, коріандр, гарам масала).
Як проростити боби?
В першу чергу, варто відзначити, що пророщені культури являють собою потужний енергетичний ресурс.
Харчова цінність таких продуктів зростає в 2 - 10 разів. Пророщування збільшує концентрацію біологічно активних речовин у виробі і знижує кількість фитатов, які перешкоджають їх засвоєнню.
Боби з паростками можна їсти самостійно в сирому вигляді або піддавати термічній обробці: обсмажувати в маслі. Для зростання потрібні спеціальні умови, які передбачають чергування режимів світла і темряви. Паростки з'являються вже через 3 - 5 днів і готові до вживання через тиждень. За умови, що 4 години на добу вони знаходяться на світлі, решту часу - в темряві.
Отже, перед пророщуванням промийте, переберіть боби, позбудьтеся від поламаних зерняток і сміття. Замочіть їх у воді на ніч. Вранці промийте мунг, перекладіть в скляну банку, покрийте її марлею, перетягніть гумкою. Після цього ємність з бобами переверніть і помістіть в тарілку з водою, під кутом 45 градусів. Зерна повинні просочитися вологою. Наступний етап - приберіть боби в темне приміщення. У міру підсихання промивати аналогічним чином.
Маш рекомендується вживати в їжу, коли розмір бобу з паростком складе не менше 1 сантиметра. Саме в такому вигляді корисні властивості продукту розкриваються в повному обсязі. Однак не затягуйте пророщування, інакше замість свіжих молодих біло-жовтих сходів ви отримаєте коричневі несмачні паростки. Пророщений маш краще їсти відразу, максимальний термін придатності - 2 дня в холодильнику, в марлі.
У зелених шкурках бобів міститься натуральна рослинна клітковина, що поліпшує травлення, тому не очищайте її перед вживанням продукту.
Цікаво, що вміст вітаміну C в проростках збільшується в 7 разів у порівнянні з насінням (і становить 42,4 міліграм), антиоксидантів - в 5 разів (на п'ятий день вирощування становить 517 міліграм), клітковини - на 1/3 частину (доходить до 8,9%).
Активні компоненти сходів мунгу активізують вироблення гемоглобіну, беруть участь в побудові фосфатаз, несуть потужний заряд енергії, знімають стресові стани, мають антимікробну дію, нормалізують обмін речовин. Паростки бобових культур допомагають в боротьбі з артритом, астмою, алергією, атеросклерозом, цукровим діабетом, клімаксом, гіпертонією. У китайській медицині їх використовують як охолоджуюча їжа, понижаєш тіло, очищає шкіру, профилактирующим ГРВІ захворювання.
Для пророщування підійдуть будь-які насіння маша, оскільки вони не піддаються тепловій, хімічній обробці. Головна умова - зерна не повинні бути темними або зморшкуватими.
рецепти
«Дав»
Складові:
- маш - 200 грам;
- вершкове масло - 50 грам;
- натертий свіжий імбир - 5 грам;
- кориця - 1 паличка;
- кумін - 7,5 грам;
- вода - 1,9 літра;
- часник - 2 часточки;
- червоний перець - 2 стручки;
- лавровий лист - 2 штуки;
- куркума - 5 грам;
- овочі - 275 грам;
- сіль.
Принцип приготування:
- Воду вилийте в каструлю, доведіть до кипіння. Додайте лавровий лист і корицю.
- У киплячу воду введіть маш, варіть 20 хвилин на повільному вогні.
- Овочі очистіть від шкірки, дрібно наріжте, перемішайте з вершковим маслом, куркумою. Отриману масу покладіть в маш. Варити поки боби не стануть м'якими. Якщо консистенція супу занадто густа, додайте трохи води.
- Розігрійте сковороду, обсмажити на маслі сушений червоний перець і насіння кумина, коли вони потемніють додайте часник і натертий імбир.
- Приправи перелити в дав, варити 5 хвилин.
- Перед подачею додати в блюдо сметану .
«Машхурда»
Складові:
- круглозерністий рис - 200 грам;
- баранячий жир - 100 грам;
- морква - 2 штуки;
- помідори - 3 штуки;
- маш - 200 грам;
- цілісний барбарис - 15 грам;
- кінза - 4 гілочки;
- кип'ячена вода - 3 літри;
- яловичі кістки - 400 грам;
- м'якоть баранини - 400 грам;
- рослинне масло - 60 мілілітрів;
- ріпчаста цибуля - 2 головки;
- суміш червоного гострого перцю, насіння зіри і коріандру - 15 грам;
- сіль.
Принцип приготування:
- Жир і м'ясо наріжте на дрібні шматочки.
- Цибулю і моркву очистіть від шкірки. Наріжте соломкою.
- Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку, подрібніть.
- Маш і рис промийте під водою, відкиньте на сито. Не змішуйте крупи між собою.
- В казані розігрійте масло, м'ясо і кістки обсмажте на сильному вогні до появи коричневої скоринки.
- Додайте жир (він повинен стати трохи прозорим), потім ріпчасту цибулю (до появи жовтуватого відтінку), помідори. Всипте барбарис і суміш спецій. Готуйте 5 хвилин.
- Морква покладіть в казан, всипте маш, влийте воду. Вміст доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь, варіть під закритою кришкою мінімум пів години. Блюдо готувати до тих пір, поки боби не лопнуть.
- Додайте до вмісту лавровий лист і рис. Варіть ще 25 хвилин, посоліть. Після приготування наполягайте блюдо 20 хвилин на плиті.
- Машхурд подавати з катиком або густий кисляком. Прикрасити кінзою, базиліком.
Цікаво, що в узбецьких супах з піджаркою спеції закладаються на стадії гасіння. Найчастіше їх вводять після додавання овочів (зокрема, помідорів), коли вони активно віддають сік.
висновок
Маш - золотиста квасоля, застосовувана для усунення харчових отруєнь, запалень (трахеїту, ларингіту, синуситу, риніту, бронхіту), вугрової висипки, дерматитів. Витяжка з сухих бобів звужує пори, очищає, пом'якшує і живить шкіру, а також підтримує організм жінки в період гормональної перебудови (клімаксу). Маш захищає від вільних радикалів, стимулює міжклітинні процеси, видаляє тьмяність дерми, лікує неглибокі ранки.
Боби мунгу широко використовуються в кулінарії. На їх основі роблять соуси, пасту, супи, гарніри, закуски, начинки для млинців, салати. Маш гасять, варять, смажать або подають в пророщенном вигляді. Добре поєднується з м'ясними стравами, морепродуктами і овочами (вегетаріанський плов, різотто, дав, машхурда).
При щоденному вживанні бобів рівень холестерину знижується на 19%.
Для збільшення концентрації корисних речовин маш замочують і пророщують протягом 5 днів. Сходи збагачують організм легкозасвоюваним білком, повільними вуглеводами, корисними амінокислотами , Жирами, міддю , Цинком, кальцієм, фосфором, калієм, залізом, вітамінами групи B , E, C, K, А , PP. Пророщені боби знімають нервову напругу, активізують обмінні процеси, нормалізують тиск, протистоять зростанню злоякісних новоутворень.
У день рекомендується з'їдати не більше 200 г відвареного маша. Надмірне вживання бобових загрожує появою здуття живота, дисперсії, алергічний реакцій.
Крім того, прийом маша слід обмежити годуючим мамам, вагітним жінкам і дітям до 6 років.
Як проростити боби?Як варити боби?
Як проростити боби?