- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
йод
Йод - бере участь в синтезі тироксину і трийодтироніну, виконує роль біостимулятора і імуностимулятора, перешкоджаючи згортання крові і утворення тромбів
Ще в індійських Ведах, в Старому Завіті, в стародавніх китайських книгах вказувалося, що недолік такого собі речовини (воно ще не мало назви) викликає захворювання, яке пізніше було названо базедової хворобою. Лікували її тим, що давали пити золу спалених морських губок, в яких містився йод.
Для чого він нам необхідний?
Йод необхідний для синтезу гормонів щитовидної залози - тироксину, а також для створення фагоцитів - патрульних клітин в крові, які повинні знищувати сміття і чужорідні тіла в клітинах. Фагоцити здатні захоплювати і перетравлювати сторонні тіла, зокрема, мікроорганізми і навіть неповноцінні, зруйновані клітини.
Недолік викликає серйозні порушення обміну речовин, сприяє розвитку базедової хвороби (захворювання щитовидної залози).
Захворювання щитовидної залози може бути не тільки у людей, але і у тварин: собак, овець, коней, свиней, кролів, риб і великої рогатої худоби, і воно завжди пов'язане з нестачею йоду.
Чому виникає недолік?
Справа в тому, що з'єднання йоду легко розчинні у воді, тому в горах або скелястих місцевостях, розташованих далеко від морів, їх просто вимивають дощі і потоки води. Наприклад, в Японії на островах, оточених океаном, щодо мало йоду і в воді, і в повітрі, і в грунті, але основною їжею місцевих жителів є продукти моря, звідки жителі і отримують необхідну кількість йоду. А на Тайвані, де традиційно не вживають в їжу "дари моря", базедова хвороба зустрічається часто, і навіть йодування питної води не допомагає. У Польщі колись теж відчувався великий недолік йоду в Підкарпатті (15,5% населення страждало базедової хворобою). Йодування солі допомогло знизити число хворих до 2,9%.
У дітей, народжених від жінок, хворих базедової хворобою, часто народжуються карлики або діти із затримкою розвитку і ознаками кретинізму.
Недолік елемента, крім базедової хвороби і відхилень в розумовому розвитку, може викликати зміни в хромосомах і сприяти появі раку.
Але базедова хвороба залежить не тільки від нестачі йоду в грунті і рослинності, а й від нестачі кобальту, про який ми будемо говорити окремо.
Кількість елемента в рослинах залежить від змісту цього елемента в грунті і від здатності виду рослини концентрувати його. Є такі речовини, які викликають базедову хвороба. Наприклад, рослини сімейства хрестоцвітних, нітрати і нітрити, які можуть перетворитися на нітрозаміни. Ацетопроізводние нітрозамінів викликають збільшення щитовидної залози.
Треба пам'ятати: надмірне вживання в їжу сої викликає збільшення щитовидної залози (іноді п'ятикратне), підвищує потребу в йоді на 100%. Тому при вживання соєвих продуктів треба разом з ними ввести в раціон морську сіль, океанічну рибу, ріпчаста і зелена цибуля.
Дітям і підліткам потрібно йоду більше, ніж дорослим. Нестача йоду в організмі викликає серйозні порушення обміну речовин, сприяє розвитку зоба.
Є чимало сполук, які надають подібне вплив, наприклад, деякі сульфаніламідні лікарські препарати.
Чим менше його в навколишньому середовищі і продуктах харчування, тим більше треба дбати про введення в дієту продуктів, багатих на йод;
Функції йоду в організмі людини
Йод є постійною складовою частиною рослинних і тваринних організмів. В організм людини йод чините їжею, водою і повітрям.
З харчових продуктів багаті йодом яйця, риба, молоко. Близько моря ми частково задовольняємо добову норму йоду за рахунок вдихуваного повітря. .Всасиваясь, йод впливає на обмін речовин - підсилює окислювальні процеси і функції щитовидної залози.
При нестачі порушується утворення (синтез) гормону щитовидної залози - тироксину, що призводить до розвитку зобної хвороби. При підвищеній функції щитовидної залози введення малих доз йоду надає благотворну дію на організм.
У медичній практиці йод застосовують всередину у вигляді його солей (йодид калію, йодид натрію), розчину люголя, спиртового розчину, настойки, а також у вигляді різних препаратів.
Застосовують його не тільки при захворюванні щитовидної залози, але і при атеросклерозі, при лікуванні сифілісу (в третинному періоді), при запальних процесах дихальних шляхів, хронічних отруєннях ртуттю і свинцем, для попередження і лікування зоба в місцях поширення зобної хвороби. З цією метою до кухонної солі, що продається населенню в цих місцях, додають по 1-2,5 г йодиду калію на 100 кг солі. Йодид калію призначають також при мастопатії молочної залози та інших новоутвореннях "залозах внутрішньої секреції.
Зовнішньо йод застосовують у вигляді спиртових розчинів або водного настою як знезаражувальне, що розсмоктує і припікаючу засіб при запальних захворюваннях шкіри та слизових оболонок, невеликих пораненнях шкіри, а також в хірургічній практиці для дезінфекції рук хірурга і операційного поля.
У лікувальних цілях при захворюваннях щитовидної залози використовують радіоактивний йод. Цей метод заснований на здатності щитовидної залози накопичувати йод. При радіоактивному випромінюванні зменшується активність залози, що може призвести до лікувального ефекту.
Для профілактики атеросклерозу народні цілителі радять протягом осінньо-зимового періоду змащувати тіло йодом.
Використовують його і для профілактики і лікування атеросклерозу і при шлункових отруєннях.
Однак при тривалому застосуванні йоду може з'явитися підвищена чутливість до нього і може розвинутися йодизм (нежить, кропив'янка, набряк обличчя, слинотеча, сльозотеча, вугрові висипи і т.д.); всі ці прояви зникнуть після тимчасового припинення прийому йоду і його препаратів. Тому не слід використовувати йодисті препарати без поради лікаря.
Скільки людині потрібно?
Виявляється, нашому організму потрібно мізерно мала кількість: всього 2-4 мкг на 1 кг маси тіла (в середньому).
Однак слід пам'ятати, що частина йоду не виводиться і повторно використовується організмом.
Які продукти і скільки його містять?
В 1 кг овочів - 20-30 мкг йоду; в 1 кг зерна - близько 50 мкг; в 1 л молока - близько 35 мкг; в 1 кг сирих яєць, тваринних жирів - 35 мкг; в 1 кг. риби-від 100 до 200 мкг йоду (максимум).
Випарена, виварена сіль - "Екстра" йодом не володіє, на відміну від солі кам'яної, в якій містяться всі необхідні нам для життя мікроелементи.
Найбагатшим джерелом йоду вважають все-таки воду, хоча і в воді його зміст буває різним - або багато, або занадто мало.
Балтійське, Чорне моря багаті цим елементом, а тому людям із захворюванням щитовидної залози корисно перебування на балтійських і чорноморських пляжах (при цьому слід уникати прямих сонячних променів, щоб не спровокувати зростання щитовидної залози),
Джерела йоду:
Морська риба, морські водорості, морська капуста, салат-латук, зелені частини рослин, ріпа, порей, диня, часник, спаржа, морква, капуста, картопля, цибуля, томати, квасоля, щавель, виноград, полуниця. Дітям і підліткам потрібно більше йоду, ніж дорослим.
Йод і кобальт - два мікроелемента, що виключають одна одну.
ХАРЧУВАННЯ ПО Аюрведа
йод
Чаванпраш - багатокомпонентна насичена вітамінами і мінералами біологічно активна суміш, що складається з 51 компонента, повністю натуральних і свіжих продуктів (ягоди, плоди, коріння, природний кальцій, золото, срібло). Зцілення і продовження молодості. Секрет справжнього здоров'я від цілителів давньої Індії. Чаванпраш не містить штучних добавок і ароматизаторів, є абсолютно безпечним.
Для чого він нам необхідний?Чому виникає недолік?
Скільки людині потрібно?
Які продукти і скільки його містять?