- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
сардина
- Загальна характеристика
- Корисні властивості
- кобальт
- фосфор
- вітамін D
- Омега-3
- Хімічний склад
- Використання в кулінарії
- Рецепт маринованих сардин
- приготування
- Як правильно вибрати сардини
- авторитет виробника
- цілісність упаковки
- Термін реалізації
- склад
- Протипоказання до вживання
При слові «сардина» в голові виникає картинка розкритої консервної банки з декількома рибками в маслі, скоринкою хліба і зеленою цибулею поруч. І це легко пояснити: свіжу сардину роздобути досить складно, а ось консервована риба щодня чекає на полицях супермаркетів і кіосків біля під'їзду.
Свіжа сардина - досить неординарний інгредієнт. Риба досить кістлявий, тому для наваристого супу точно не підійде. А ось мариновану / консервовану рибку можна їсти прямо з кістками (вони стають дуже м'якими і їстівними), приготувати швидку закуску, сендвіч або рибний салат.
Загальна характеристика
Сардина - промислова риба, відноситься до сімейства оселедцевих. Сама по собі сардина мініатюрна: довжина не перевищує 20 сантиметрів, а максимальна вага становить 150 грамів. Мешкає кісткова риба в Атлантичному океані і Середземному морі. Сардини збиваються у величезні зграї і разом організовують свій життєвий цикл. Стайки залягають на великі глибини далеко від прибережної смуги, щоб не попастися на очі місцевим рибалкам.
У Натале (провінція ПАР) була помічена рекордна зграя сардин. У ній було зафіксовано понад 5 мільярдів риб, які слідували за холодною течією і поступово сформували гігантську зграю. За скупченням риб з цікавістю спостерігали, а потім полювали, великі морські мешканці.
У зовнішності сардини немає нічого незвичайного: веретеноподібне тіло сріблястого або білуватого відтінку, увінчане дрібними, але щільними лусочками.
1 раз на рік цілі зграї сардин наближаються до берегової зони. Це відбувається внаслідок руху зоопланктону, яким харчуються риби.
Корисні властивості
У рибі міститься легкозасвоюваний білок . Організм витрачає мінімум часу / енергії на всмоктування продукту, але отримує тривале насичення, високу живильну цінність і цілий спектр корисних властивостей. Сардина - рекордсмен за змістом фосфору (P) і кобальту (Co).
кобальт
Кобальт регулює рівень еритроцитів у крові, зміцнює стінки судин, створює додатковий захист серця, регулює рівень гормонів щитовидної залози. Крім того, при нестачі кобальту організм відчуває «кобальтову пневмонію».
фосфор
Фосфор зміцнює кісткову тканину і допомагає сформувати якісний м'язовий корсет. Нутрієнт акумулює енергію в людському організмі за рахунок участі в синтезі білків, жирів і вуглеводів . Елемент підвищує рівень засвоюваності інших вітамінів і мінералів: організм працює менше, але отримує вдвічі більше корисних компонентів. Також фосфор впливає на стан кісток, зубів, гормонального фону і хімічних реакцій в організмі.
вітамін D
Нутрієнт відповідає за всмоктування кальцію і фосфору, стимулюючи фосфорно-кальцієвий обмін, запобігаючи розвитку рахіту та остеопорозу. Кращий природне джерело вітаміну D - сонячні промені. З огляду на специфіку клімату, нам вітамін доступний тільки в весняно-літній період. У холодну пору року організму доводиться чекати допомоги ззовні. Такий допомогою і повинна стати сардина. Зміст «сонячного вітаміну» в рибі складає 1500 МО на 100 гр.
Омега-3
Ще один важливий компонент сардин - поліненасичені жирні кислоти . Про властивості Омега-3 знає все людство: ми змушуємо себе і своїх дітей пити риб'ячий жир, приймати таблетки з блістерів, різні БАДи . Але рослинні компоненти завжди краще хімічних зважаючи складу, відсотки засвоюваності і користі. 1 ложка риб'ячого жиру програє свіжої океанської риби не тільки за якістю, але і за смаком. Шукайте здорову, а головне - приємну альтернативу, щоб задовольнити не тільки потреби організму, але і харчові рецептори.
Омега-3 - своєрідна профілактика тромбоутворення. Компонент запобігає патології серця і судин, покращує кровотік в капіляри і наповнює тіло енергією. У підсумку ми отримуємо красиву шкіру, чітко працює шлунково-кишковий тракт, здорове серце і, що важливо, здоровий дух.
Чим ще хороша сардина:
- мінімізує прояви псоріазу та інших шкірних патологій;
- покращує зір, живить і підтримує роботу сітківки;
- стимулює мозкову активність;
- має антиоксидантну дію;
- зміцнює захисну функцію імунної системи;
- запобігає розвитку астми.
Хімічний склад
Харчова цінність (з розрахунку на 100 грам океанічної сардини) Калорійність 166 ккал Білки 19 г Жири 10 г Вуглеводи 0 г Харчові волокна 0 г Вода 69,2 г Зола 1,8 г Вітамінний склад (в міліграмах з розрахунку на 100 грам сирого продукту) ретинол (А) 0,01 Тіамін (В1) 0,01 Рибофлавін (В2) 0,15 Пантотеновакислота (В5) 1 Пиридоксин (В6) 0,7 Фолієва кислота (В9) 0,0062 Кобаламін (В12) 0,011 Аскорбінова кислота ( С) 1,13 Токоферол (Е) 0,48 Біотин (Н) 0,00024 Ніацин (РР) 4,04 Баланс нутрієнтів (в міліграмах з розрахунку на 100 грам сирого продукту) Макроелементи Калій (К) 385 Кальцій (Са) 80 магній (Mg) 4 0 Натрій (Na) 140 Сірка (S) 200 Фосфор (P) 280 Хлор (Cl) 165 Мікроелементи Залізо (Fe) 2450 Йод (I) 35 Кобальт (Co) 30 Марганець (Mn) 50 Мідь (Cu) 185 Молібден (Mo ) 4 Нікель (Ni) 8 Фтор (F) 430 Хром (Cr) 55 Цинк (Zn) 80
Використання в кулінарії
Свіжа сардина - рідкісний гість на наших продуктових полицях. Свежеприготовленная рибка прерогатива профільних рибних закладів, які самостійно займаються поставками з-за кордону. Мережеві супермаркети вибрали свою дорогу і підготували метрові полки для консервованої сардини. Рибу обволікають різноманітні маринади, закуті в сяючу металеву фортеця. Маринади дійсно немислимі: від власного соку зі спеціями до солодких неординарних сполучень. Але про якість такого продукту судити складно. Безпека консерви залежить від багатьох факторів, серед яких не на останньому місці авторитет компанії-виробника. Щоб отримати 100% впевненість в тому, що кладете на тарілку, найкраще приготувати рибу самостійно.
Рецепт маринованих сардин
Бути абсолютно впевненим у безпеці покупної риби неможливо. До того ж, представленому асортименту не завжди вдається задовольнити смакові рецептори розпещених покупців. Самостійно замаринувати сардину - одна з найпростіших кулінарних маніпуляцій, яка доступна кожному. Міняйте інгредієнти, шукайте оригінальні смакові поєднання і намагайтеся експериментувати з смакової палітрою.
Харчова цінність (з розрахунку на 1 порцію готового блюда) Калорійність 477 ккал Білки 7 г Жири 47,9 г Вуглеводи 6,1 г
Нам знадобиться:
- сардини - 15 шт;
- білий винний оцет - 13 столових ложок;
- оливкова олія - 180 мл (можна замінити улюбленим рослинним);
- лимонний сік - 50 мл;
- зелень за смаком - 50 г;
- часник - 3 зубчики;
- щіпка крупної солі.
приготування
Видаліть з кожної рибки хребет. Це можна зробити спеціальним ножем, але, пристосувавшись, можна виконати таку хірургічну маніпуляцію звичайними кухонним приладдям. Більш легкий варіант - купіть вже оброблені сардини або попросіть продавця рибного відділу попередньо дістати хребет. Вичистіть з риби нутрощі, ретельно промийте кожну сардину, змастіть черевце зсередини винним оцтом (однієї столової ложки буде достатньо для однієї риби) і викладіть в глибоку ємність. Посоліть крупною сіллю і залиште маринуватися на 5-10 хвилин.
Замариновані тушки перекладіть в друшляк, дайте зайвої рідини стекти, а самій рибі трохи підсушити. Викладіть сардини в відповідну форму для запікання і додайте маринад.
Готуємо маринад: змішайте в невеликій піалі масло, сік лимона, подрібнену зелень і головки часнику .
Залийте маринадом всю поверхню форми, помасажуйте рибу руками, щоб м'ясо просочилося маслом і спеціями. Щільно обмотайте форму харчовою плівкою щоб перепинити доступ повітря і сторонніх запахів. Надішліть рибу маринуватися на ніч, вранці закуска вже буде готова до вживання.
Як правильно вибрати сардини
Якщо з вибором свіжої риби все гранично ясно (якісний виробник і гідний зовнішній вигляд), то з консервами можуть виникнути проблеми. Поставтеся до вибору продукту з максимальною відповідальністю, оскільки за приємною металевої банкою може ховатися цілий розсадник патогенних бактерій.
авторитет виробника
Авторитет - річ, яка виробляється роками, тому їй дійсно варто довіритися. Якщо знайшли дійсно хорошого виробника, який пропонує найкраще співвідношення ціни і якості, то припиняйте пошуки і насолоджуйтеся результатом.
цілісність упаковки
Єдине, що є споживчому оку - упаковка. Розкривати банки одну за одною в пошуках ідеальних сардин заборонено, і це цілком виправдано. Отримуйте максимальну користь з того, що бачите. Етикетка повинна бути естетично приємною і, що важливіше - цілісною. Якщо етикетка відстає від підстави, «маже» ваші руки неякісним заводським фарбою або рветься від найменших маніпуляцій - поставте банку на місце і підшукайте більш якісний варіант. Можливо, саме це банку потрапила в мінімальний відсоток заводського браку. Якщо весь товар цього виробника забезпечений тими ж характеристиками - покидайте прилавок. Якісні заводи укомплектовані високотехнологічним обладнанням, яке не допускає і мінімальної похибки.
Термін реалізації
На жерстяній банці повинен бути «вибитий» термін реалізації продукту. Поруч з датою упаковки повинен знаходитися номер партії, зміни та абревіатура асортиментного коду риби. Цей асортиментний код відрізняється для кожної країни і кожного різновиду риби. Його можна легко пробити через зручний пошуковик смартфона. Асортиментний код повинен відповідати вмісту. Якщо ви тримаєте в руках банку сардин, а код підказує, що це річкова оселедець, то слід задуматися про реальний вміст консерви.
Відсутність асортиментного коду - грубе порушення закону. Найімовірніше, продукт був виготовлений «в підпіллі» і не має законного права бути спожитим в їжу.
склад
Склад кожного харчового продукту регулюється державним стандартом. Відмітка про відповідність стандарту (з його абревіатурою і порядковим номером) повинна бути на етикетці. У консервах не повинно бути «складних» інгредієнтів, різних емульгаторів або підсилювачів смаку.
Пам'ятайте: чим простіше склад, тим якісніше і безпечніше продукт.
Протипоказання до вживання
Існує 3 прямих протипоказання до вживання сардин - гіпертонія, подагра, схильність до відкладення солі в кісткових структурах. Риба провокує різкі скачки артеріального тиску, що негативно позначиться на стані людини, може «посилити» подагру, збільшити рівень сольових відкладень.
Виключити інгредієнт з раціону слід тим, хто страждає індивідуальної непереносимість риби. Подібне явище зустрічається рідко, але все ж має місце бути. Підшукайте продукти-аналоги рослинного походження (наприклад, брокколі , кунжутну олію , соєві боби , Гарбузове насіння) і стежте за станом здоров'я.
При патологіях шлунково-кишкового тракту допускається є тільки відварну, парову або запечену рибу. Вживання консервів необхідно звести до нульового показника, оскільки вони можуть негативно позначитися на поточний стан хвороби.
Не забувайте про допустиму дозуванні риби. 2-3 рибних прийому їжі в тиждень буде цілком достатньо, щоб наситити організм корисними компонентами і не допустити побічних ефектів.
Чим загрожують рибні переїдання? В організмі розвивається дисбаланс поліненасичених жирних кислот, який призводить до хвороб і зниження загальної функціональності. Більш того, існує ризик заразитися небезпечними метілртутнимі сполуками через рибу і морепродукти. 2-3 прийоми на тиждень виключають можливість накопичення патогенних речовин, тому контролюйте свій апетит і сформуйте раціональні харчові звички.
Більше свіжої і актуальної інформації про здоров'я на нашому каналі в Telegram. підписуйтесь: https://t.me/foodandhealthru
Чим загрожують рибні переїдання?