- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости

Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
кріп
- Загальний опис
- Використання і застосування
- Вибір і зберігання кропу
- Харчова цінність в 100 грамах:
- Корисні і лікувальні властивості
- Небезпечні властивості кропу

Загальний опис
Однорічна трав'яниста рослина, з одиночним, зеленим стеблом висотою від 40 до 120 см, темно-зеленого кольору.
Дикоростучий кріп зустрічається в Гімалаях, Ірані, центральної і південно-західній Азії, яка по суті і є його батьківщиною.
Кріп здавна вирощують по всій північній Африці і Європі, його використовували єгипетські лікарі ще 5000 років тому. Залишки кропу були знайдені на території руїн римських поселень в Великобританії. За часів середньовіччя навіть вважалося, що це тендітна рослина було потужним захисником проти чаклунства. У Біблії говориться про те, що фарисеї платили десятину з листя, стебел і насіння кропу.
Зараз кріп, як культивована рослина росте на всіх континентах, окрім Антарктиди та Австралії. Досить поширений він і на Україні.
Використання і застосування
У кулінарії кріп застосовують при приготуванні салатів, додають як приправу до риби, м'яса, супів і в соуси. Парасольки кропу використовують при маринуванні і засолюванні овочів. Він також добре підходить для вітамінізації і ароматизації мука, оцту, всіляких сирів, м'ясних і хлібобулочних виробів. Кріп має дуже сильний смак і аромат і тому його можна використовувати окремо від інших прянощів.
Всілякі екстракти з насіння і зелені кропу використовують для виготовлення різних композицій в парфумерії та косметології. Ефірні масла, отримані з насіння кропу, використовують у виробництві кремів, одеколонів і зубних паст. Це масло також застосовують в консервній, харчовій, лікеро-горілчаної, а також миловарінні.
Вибір і зберігання кропу
При виборі кропу слід звернути увагу на його листя і стебло. Вони не повинні бути млявими і не повинні мати темно-зелених злиплих листочків, а кінець стебла повинен бути пружним. Наявність неприємного запаху і пожовклих листочків може свідчити про несвіжості кропу і почалися процеси гниття. Свіжий кріп може зберігатися 2-3 дні при кімнатній температурі з опущеними в воду стеблами і до тижня в холодильнику до відділу для овочів. Зелень кропу можна заготовити на зиму, для цього її просто висушують на свіжому повітрі, в тіні.
Харчова цінність в 100 грамах:
Корисні властивості кропу
Склад і наявність корисних речовин
Листя кропу містять в собі нікотинову і аскорбінову кислоти, рибофлавін, тіамін, каротин, пектинові речовини, вуглеводи, флавоноїди, калій , кальцій , фосфор , залізо , вітаміни А , В 2 , О 6 , З , РР . У плодах кропу високий вміст білків і жирного масла, жирне масло складається з олеїнової, пальметіновой і лінолевої кислоти. Всі частини рослини містять ефірну олію, яке надає йому специфічний запах, і флафоноіди.
Корисні і лікувальні властивості
Завдяки наявності в кропі солей магнію і заліза в добре засвоюваній формі значно посилюються процеси кровотворення. Ефірна олія сприяє кращому утворенню жовчі, ферментів травлення, сечі, а також забезпечує дезінфекцію організму, особливо в сечостатевій і в травній системі.
В медицині використовують кріп для отримання препарату анетіна, який покращує роботу серцево-судинної системи. Зміст в кропі анетіна сприяє розширенню судин мозку і серцевих м'язів , Що у сто крат підсилює їх харчування.
Кріп потрібно вживати для поліпшення лактації і діурезу, при проблемах з органами дихання, підвищеним кров'яним тиском, для поліпшення зору. Настій з листя також вживають при гипертониях, як спазмолітичну і сечогінну і седативний засіб.
Кріп є прекрасним знеболюючим засобом при виразках (Зокрема виразці дванадцятипалої кишки, виразці шлунка), холециститі і інших порожнинних хворобах живота.
Насіння кропу використовують для виготовлення настоянки, збудливою апетит і поліпшує травлення, сприяє лікуванню безсоння і запалення нирок . Для виготовлення такого настою потрібно 2 чайних ложки подрібненого насіння кропу залити окропом (2 склянки) і через 10 хвилин процідити. Вживати по склянці на день.
При різноманітних колітах і для поліпшення секреції молока годуючих, потрібно приймати порошок, отриманий з насіння кропу по 1 гр. тричі на день, бажано за 30 хвилин до їди. При зниженні тонусу кишечника, особливо у літніх людей застосовують наступний відвар: потрібно взяти ягоди ялівцю і насіння кропу в рівних пропорціях, перетерти їх до стану порошку, додати подрібнений лист алое, його кількість повинна становити не більше чверті від загальної кількості. Потім столову ложку такої суміші заливають окропом (1 стакан) і настоюють. Приймати бажано по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди. Якщо є набряки під очима, то їх легко можна зняти, прикладаючи до очей марлеві тампончики, намочені в настоянці з листя кропу.
Масло кропу вживають при бронхітах і пневмоніях, тому що воно сприяє кращому і швидшому відділенню слизу від стінок бронхів. Також настій з насіння використовують як Антигемороїдальні засіб, як зовнішнє ранозагоювальну, усуває алергічний свербіж шкіри.
Небезпечні властивості кропу
Не бажано вживати в їжу кріп і лікуватися препаратами, його містять, людям зі зниженим тиском і індивідуальною непереносимістю.
Якщо вживати кріп надмірно, це може викликати тимчасове погіршення зору, запаморочення, занепад сил. Також у великій кількості кріп шкідливий вагітним жінкам.
Розповідь про кропі в передачі "Сад та город". Багато інетресного, дізнайтеся ще більше про його корисні властивості і тонкощах вирощування.
Дивіться також властивості інших продуктів:
