- Йога начинающим видео
- Хулахуп танец видео
- Смотреть моя тренировка видео
- Видео тренировки александра емельяненко
- Как правильно крутить обруч на бедрах видео
- Тренировки в кудо видео
- Тренировки рой джонса видео
- Йога онлайн смотреть видео
- Тренировки костя дзю видео
- Видео тренировки роя джонса
- Видео спинальной
- Айенгар йога видео
- Йога для женщин на видео
- Правильно крутить обруч видео
- Плиометрические отжимания видео
- Новости
Управление Здравоохранения Евпаторийского городского совета (С)2011
67 гостей
Міцний алкоголь - користь і шкода. Калорійність алкоголю 🚑
- Види міцного алкоголю
- Фігура і алкоголь (калорійність напоїв)
- Алкоголь і кермо (фактори, що визначають розподіл алкоголю і його виведення)
- Шкода алкоголю - міф чи реальність?
- Так чи все погано, або позитивні сторони спиртного є
Міцними вважаються ті напої, в яких вміст етилового спирту, перевищує 38%. До них відноситься віскі, коньяк, текіла, горілка та інші. У всьому світі зростає кількість людей, які їх вживають. Всесвітня організація охорони здоров'я провела підрахунок кількості спиртного, що випивається на душу населення. І виявилося, що найбільше випивається спиртного в Уганді - африканській країні, де дуже багато рослин, добре піддаються процесу бродіння (саме вони є основою алкоголю). Друге місце в цьому рейтингу віддано Люксембургу, третє - Ірландії, четверте - Угорщини, а п'яте - Молдові. Росіяни за вживанням спиртовмісних напоїв знаходяться на 22-му місці.
Види міцного алкоголю
Алкогольні напої з масовим вмістом спирту більше 38% розрізняються між собою за органолептичними властивостями в залежності від сировини, з якого вони виготовлені. Його вибір залежить від географічної приналежності:
- виноград використовується в південних регіонах Європи (лікерне вино)
- зерно і картопля в північних європейських регіонах (віскі, бренді, горілка, аквавіт)
- цукрова тростина в Латинській Америці (ром)
- агава в Мексиці (текіла).
Іншим критерієм класифікації міцних спиртних напоїв є час витримки. В одних випадках, воно є і для кожного напою має мінімальне значення, а в інших - його немає. Деякі види алкоголю можуть мати як одну, так і іншу різновид - з витримкою і без.
Торгова мережа користується спрощеною класифікацією. Відповідно до неї міцний алкоголь буває білим і коричневим.
Фігура і алкоголь (калорійність напоїв)
Основа будь-якого алкоголю - це цукор, які піддаються процесу бродіння. Тому калорійність спиртних напоїв досить висока. Помиляються ті, хто думають, що алкоголь не призводить до ожиріння. Для порівняння таблиця калорійності (дані наведені на 100 мл):
- солодкі лікери - 300 ккал;
- горілка - 280 ккал;
- віскі - 220 ккал;
- кріплене вино - 150-170 ккал;
- вермут - 120 ккал;
- шампанське солодке - 100 ккал;
- сухе вино - 70 ккал;
- пиво - 30-50 ккал.
До того ж спиртні напої ще і підвищує апетит. Це є додатковим чинником, що сприяє розвитку ожиріння. Однак може виникнути резонне питання, чому більшість алкоголіків худі, і навіть виснажені? Виявляється, що це вже зовнішній прояв дистрофічних процесів, що розвиваються в різних органах на тлі постійного надходження спирту.
Алкоголь і кермо (фактори, що визначають розподіл алкоголю і його виведення)
Чим міцніший алкогольний напій, тим більше в ньому етилового спирту, від якого залежить ступінь сп'яніння. Відповідно, з міцних напоїв етанолу більше надходить в кровотік. Однак це не єдиний фактор, який визначає, як скоро можна сісти за кермо після застілля. Швидкість метаболізму етилового спирту залежить від:
- Швидкості вживання. Чим повільніше пити, тим менше рівень алкоголю буде в крові, тому що печінку встигає зруйнувати молекули етилового спирту до менш небезпечних. Так, в годину гепатоцити переробляють стільки етанолу, скільки його міститься в 25 мл горілки або в 250 мл пива;
- наявності їжі в шлунково-кишковому тракті. Якщо вона там є, то концентрація алкоголю в крові наростає повільно і плавно, тому що його всмоктування в кишечнику сповільнюється (особливо помітно це при попередньому вживанні жирної їжі в теплому вигляді);
- ваги людини. Чим він вищий, тим більше об'єм циркулюючої плазми. А в більшому обсязі ступінь розведення етанолу завжди вище, тому концентрація в крові нижче.
- активності алкогольдегідрогенази - ферменту, що розщеплює етанол. Є генетична схильність до його низької активності в певних сім'ях, а також в Скандинавських країнах. Тому ці люди швидко п'яніють навіть при вживанні малих доз спирту.
Шкода алкоголю - міф чи реальність?
Існує ряд міфів, які демонструють нібито користь алкоголю . Однак всі вони безпідставні. Але все ж їх знати треба, щоб не попастися на цей прийом.
- Алкоголем здатний замінити їжу. Однак в 70-х роках він визнаний наркотичною речовиною, що руйнує організм. Достовірних даних, що спростовують це, поки ще не отримано;
- Малі дози не приносять шкоди. Однак з плином часу дистрофічні зміни в органах прогресують, і розвивається психічна і фізична залежність;
- Алкоголь - гарне зігріваючий засіб. Однак насправді відчуття тепла уявне, тому що судини шкіри розширюються, і тепловіддача зростає. При цьому кількість що утворюється енергії в організмі помітно нижче рівня тепловіддачі;
- Алкоголь розслабляє. Але після протверезіння проблеми стають ще більше, а стресовий стан організму тільки посилюється;
- Підвищення працездатності можна досягти, вживаючи спиртні напої. Насправді робота може прискоритися, але одночасно з'являється і велика кількість помилок;
- Алкоголь - гіпотензивний засіб. Насправді тиск не тільки не знижується, а навіть підвищується. Вся справа в збільшеному серцевому викиді на тлі прискореного серцебиття. Це збільшення перевершує в кілька разів ступінь зниження судинного тонусу через розширення судин під дією етилового спирту.
Так чи все погано, або позитивні сторони спиртного є
Проведено ряд досліджень, які намагаються визначити користь алкоголю. Всі вони отримали суперечливі дані. Але навіть якщо користь алкоголю для організму є, то вона дуже мала, а ризики значні, щоб рекомендувати «алкогольне лікування». Однак цікаво знати, що в невеликих дозах алкоголь здатний знижувати ризики:
- ішемічної хвороби серця за рахунок антиатеросклеротичної дії
- артриту
- пухлин нирок
- остеопорозу
- лімфоми
- діабету (2-й тип)
- раптово розвивається серцевого нападу.
Таким чином, міцний алкоголь ні за яких обставин не може вважатися корисною речовиною. Ті позитивні моменти, які були виявлені в дослідженнях, настільки незначні, що не можуть бути прийняті до уваги на відміну від доведеного шкоди.
Алкоголізм. Документальний фільм
Однак може виникнути резонне питання, чому більшість алкоголіків худі, і навіть виснажені?Шкода алкоголю - міф чи реальність?